​La fortificació ibèrica del Turó del Montgròs al Brull recupera les visites

La Diputació reobre el recinte al públic aquest octubre després de tres anys

Núria Marín, presidenta de la Diputació, aquest dilluns al Brull.
Núria Marín, presidenta de la Diputació, aquest dilluns al Brull. | Diba
Redacció
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:03h
Després de tres anys, la fortificació ibèrica del Turó del Montgròs, al Brull, recuperarà les visites aquest octubre. Així ho explicava aquest dilluns Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, que té cura del conjunt. Inicialment, les visites seran un cap de setmana al mes i es preveu que a partir de la primavera ja siguin tots els caps de setmana.

Tal com subratllava la presidenta, "és important reprendre les visites per l'atractiu turístic de la comarca i del municipi", mentre afegia que es continuaran "les obres de millora en aquest espai perquè les visites siguin més completes i circulars. Volem que es conegui i fer-ne difusió". En aquest sentit, es pronunciava l'alcalde del Brull, Pere Medina, remarcant que per al municipi és "un actiu turístic molt important".

La muralla o Fortificació Ibèrica del Montgròs és el jaciment ibèric més important del Montseny. Descoberta l'any 1974, i propietat de la Diputació des de 1981, ha estat objecte de diverses campanyes de restauració.
 

Núria Marín, presidenta de la Diputació, aquest dilluns al Brull. Foto: Diba.


La Diputació té cura d'aquest conjunt a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) amb intervencions destinades a excavar-lo completament, restaurar-lo, explotar-lo des del punt de vista científic i cultural, etc., en col·laboració amb l'Ajuntament del Brull i el Parc Natural del Montseny, dins del qual es troba situat el jaciment.

Joan Closa, gerent de Serveis d'Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), explicava que actualment està en marxa una actuació de condicionament del sector ponent del conjunt, amb l'objectiu d'ampliar l'espai de la visita pública.

Assegurava que els treballs exteriors de la Muralla estan acabats i que per accedir a la porta d'entrada, s'ha suavitzat l'accés. "La prioritat és la pròpia muralla, descoberta en un 80%, però s'ha d'acabar de consolidar i així podrem fer les visites circulars i no caldrà tornar endarrere per anar al punt de partida".

Des de 2018, la Diputació de Barcelona ha invertit una mitjana de 64.000 euros anuals en la investigació arqueològica, la consolidació i la restauració del conjunt del Montgròs.