1 de 10
Vic

Vic cedeix l'antic edifici de la Cooperativa Plana de Vic a Sant Tomàs

S'hi farà formació per a joves amb discapacitat intel·lectual

Antic local de la Cooperativa Plana de Vic, al carrer Bisbe Morgades, aquest dilluns a la tarda | Adrià Costa
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 13 de setembre de 2022 a les 11:51 |
El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns va aprovar l'expedient de cessió temporal de l'antic edifici de la Cooperativa Plana de Vic -carrer Bisbe Morgades, 6- a Sant Tomàs. Tal com exposava la regidora Núria Homs, aquesta cessió és "una aposta per una ciutat més inclusiva", ja que entitats com aquesta "ajuden a enfortir les polítiques socials".

La regidora remarcava que, a més d'estar ben ubicat, es donarà nous usos a aquest espai. Tal com avançava, per primera vegada es faran itineraris formatius postobligatoris per a joves amb discapacitat intel·lectual que vulguin assolir un primer nivell de qualificació professional. També està previst que s'hi facin altres activitats, com un punt de suport a les famílies. La cessió és a 25 anys.


Tant ERC com Capgirem Vic van veure amb bons ulls la cessió a una entitat com Sant Tomàs, però van ser crítics amb el procediment. Maria Balasch, d'ERC, demanava més transparència i que pogués arribar a totes les entitats de la ciutat, no només aquelles que tenen “més infraestructura i estructura”. Marc Camacho, de Capgirem, també demanava que totes les entitats es poguessin presentar "en igualtat de condicions".
 

Núria Homs, al ple de Vic. Foto: Adrià Costa.


L'alcaldessa Anna Erra va respondre'ls que s'optava per "atendre les necessitats" de cada entitat, amb qui el tracte "és constant", en lloc de fer un concurs públic obert a tothom. "Davant la problemàtica, els escoltem, busquem solucions i a vegades hi ha oportunitats", explicava.

El dictamen va prosperar amb el "sí" del govern, d'ERC i el PSC. Capgirem va votar en contra.


Pla de Joventut


Dels 19 dictàmens que van passar pel ple, 8 es van aprovar per unanimitat. Destaquen les bonificacions de l'ICIO per fer obres al Consorci Hospitalari de Vic i al col·legi Guillem de Montrodon i l'IES La Plana; i també l'aprovació inicial del carril bici al carrer Pare Huix.

D'altra banda, no va aconseguir tot el suport l'aprovació el nou Pla de Joventut. Tal com exposava la regidora Elisabet Franquesa, el nou document desenvolupa 9 reptes, relacionats amb els ODS de l'Agenda 30. Es tracta d'hàbits saludables i benestar emocional; educació de qualitat; igualtat de gènere; inclusió social i reducció de desigualtats; cultura participativa; ciutats i polítiques de joventut; sostenibilitat, consum responsable i medi ambient; treball digne; i eines per la connectivitat.

Tots els partits van votar-hi a favor, excepte Capgirem. Susanna Vives criticava que és possible que el pla "quedi en bones paraules, però paper mullat pel que fa als fets".
 

Roger Mas en el seu últim ple a Vic. Foto: Adrià Costa


Comiat de Roger Mas


El ple també va estar marcat per la renúncia de Roger Mas, d'ERC, com a regidor. Tal com havia exposat prèviament, deixa el càrrec per motius personals. No viu a Vic i no se sentiria còmode exercint el càrrec. Del seu discurs de comiat, Mas va destacar que el canvi era necessari a Vic: "Calen noves mirades". I en aquest sentit va reivindicar el fet de "donar pas als joves", "preparats, amb energia i molta creativitat". "Hi ha un Vic nou, divers, ric, igualitari, plural i valent que sacsejarà i transformarà la nostra ciutat", concloïa.


La resta de companys de grup, regidors i equip de govern, van donar-li les gràcies pel seu pas a l'Ajuntament de Vic i van desitjar-li "sort i encerts".

 

Participació