Osona participarà al Benvinguts a Pagès amb una desena d'explotacions

La iniciativa, de l'1 i 2 d'octubre, també comptarà amb activitats paral·leles com rutes gastronòmiques o per descobrir la tòfona

La presentació del 7è Benvinguts a Pagès La Festa a Manresa
La presentació del 7è Benvinguts a Pagès La Festa a Manresa | Catpress
Redacció
12 de setembre del 2022
Osona participarà un any més a la festa de la pagesia catalana. La 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa se celebrarà el primer cap de setmana d'octubre, 1 i 2. Osona compta amb una oferta pròpia on es podran visitar una desena d'explotacions com El Pujol de Calldetenes, El Soler de N'Hug a Prats de Lluçanès o la Granja Comas de Santa Eugènia de Berga. També hi ha activitats paral·leles, com la degustació de formatges propis al Molí de la Llavina (Centelles), la descoberta de la tòfona (Santa Eulàlia de Puigoriol) o una visita a una casa de pagès tradicional (Mas Casablanca a Taradell). Hi ha una desena d'espais més per dinar i una dotzena més per dormir. Podeu consultar tota la informació al detall en aquest enllaç.

La ciutadania tindrà una nova oportunitat per conèixer en primera persona l'origen d'allò que mengem cada dia i descobrir els processos d'elaboració dels productes de temporada i proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web. La iniciativa convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s'estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l'origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

Una oferta àmplia a la Catalunya Central
A la Catalunya Central, el públic tindrà al seu abast una àmplia oferta d'activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer en què consisteix la transhumància amb abelles que practiquen des d'una petita explotació d'apicultors a l'Anoia, acompanyar una família de ramaders d'Osona que tenen vaques de pastura i cultiven els seus propis cereals o viure en primera persona com es treballa per aconseguir una carn de xai de màxima qualitat al Berguedà en què se segueix la tradició familiar a partir de la feina amb un ramat propi d'ovelles que pastura per l'entorn, entre d'altres atractius.

Proximitat i arrelament al territori
La directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet, explicava que la iniciativa "permet fer difusió del model de turisme sostenible que volem per al nostre país a partir d'un model desestacionalitzat, desconcentrat, diversificat i que generi una major despesa i més distribuïda pel territori".

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, destacava que "el projecte encaixa molt bé amb la voluntat del Govern de la Generalitat com són l'alimentació i la salut de les persones, reforçar la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la promoció del sector agroalimentari i la seva diversitat de productes i posar en valor els atractius turístics del territori".

El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, afegia que "l'alimentació és un sector estratègic. Mengem tres cops al dia i el sector primari és vital. Sense els nostres productors no hi seríem". Sentmartí també posava en valor "la cura que la pagesia té del territori i, en paral·lel, a través del projecte vol contribuir a la seva viabilitat econòmica. És un sector clau que el necessitem".

Els pagesos també van tenir protagonisme en la presentació. Des de Nous El Soler, la Núria apuntava que "ens hem afegit al projecte perquè volem donar a conèixer què fem i com treballem. A més ens coincidirà amb l'inici de la temporada de la recol·lecta de la nou". Mentrestant, Oriol Comallonga, des dels Ous de l'Oriol reconeixia que és bàsic que "la ciutadania es reconnecti amb el territori i conegui l'origen dels productes que ens consumeixen cada dia. En el marc de les visites, el públic podrà fer un recorregut per la granja i volem que siguin conscients d'on surten els productes que acaben a taula".

Una de les novetats d'aquesta edició és l'ampliació del nombre de rutes d'un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d'octubre. A Osona, per exemple, s'han preparat les rutes Tasta la diversitat de productes.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l'Ajuntament de Barcelona, l'Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.