​La Marxa dels Vigatans escalfa la Diada reivindicant la força del poble

Un miler de persones il·luminen la plaça de la Catedral per commemorar els fets del 1714 i reclamar les llibertats nacionals

La Marxa dels Vigatans és l’avantsala de la Diada a Osona
La Marxa dels Vigatans és l’avantsala de la Diada a Osona | Adrià Costa
09 de setembre del 2022
Actualitzat el 10 de setembre a les 9:12h
La força i la perseverança del poble ha estat els protagonistes de la Marxa dels Vigatans, que s'ha celebrat aquest divendres a Vic, la tradicional avantsala de la Diada. D'aquesta manera, Òmnium Osona ha volgut homenatjar les persones anònimes que el 1705 van marxar a Barcelona per lluitar al setge durant la guerra de Successió i alhora aquelles que van fer possible l'1 d'octubre.

L'acte, que reivindica la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, celebrar la Diada i commemorar dels fets de 1714, ha arribat a la 20a edició amb el lema "Activem-nos per guanyar!". Tal com reiterava el president d'Òmnium Osona, Alfred Verdaguer, a l'inici de l'acte: "Activem-nos per guanyar, sense personalismes, anant junts!".

La Marxa ha arrencat a la plaça Major de Vic amb l'arribada de les 25 columnes, que després han baixat pels carrers Sant Miquel i de la Riera fins a la plaça de la Catedral. En aquest emblemàtic espai, s’hi han concentrat un miler de persones, la majoria de les quals l’il·luminaven amb les torxes. S’hi ha fet una recreació històrica amb picades d'ull a la situació actual. "Hi hem anat massa vegades amb el lliri a la mà", deia un, mentre un altre afegia: "La terra la defensem nosaltres. Siguem molts o pocs".

Durant l'acte, Xavier Antich, president d'Òmnium, ha remarcat que la Marxa dels Vigatans "ens recorda la perseverança per aconseguir els drets i llibertats". En aquest sentit, ha destacat que cada poble amb la seva columna és un front, com el català, la llengua o els recursos, pels quals cal lluitar. Antich també ha lloat Vic com un exemple de "mobilització" i ha tingut un record per als represaliats i exiliats, especialment per a la vigatana Marta Rovira.

Un dels protagonistes de l'acte ha estat el fotògraf Toni Anguera, que enguany és la persona homenatjada per Òmnium i que ha pronunciat el diàleg de compromís amb l'infant Alguer Rovira Bofill. De fet, aquest dilluns, Anguera va rebre un emotiu homenatge a Gurb amb més de 300 persones assistents.

L'acte ha comptat amb la veu de Joan Crosas com a conductor i narrador i la música a càrrec de l'Orfeó Vigatà i la cobla Cani-Go! que han interpretat Els Segadors i El Cant de la Senyera. La cloenda de l'acte ha anat a càrrec de la cantautora gurbetana Ju que ha interpretat de Més Lluny de Lluís Llach.
Arxivat a