​El Govern commemorarà els 50 anys de la mort de l'empresària Tecla Sala

L'executiu també celebrarà els 100 anys de Josep Vallverdú, els del científic Joan Oró i els 100 anys de la mort del Noi del Sucre, entre altres efemèrides

Tecla Sala
Tecla Sala
Redacció
31 d'agost del 2022
El Govern de la Generalitat de Catalunya homenatjarà el 2023 els 50 anys de la mort de l'empresària, benefactora i mecenes Tecla Sala i Miralpeix, nascuda a Roda de Ter, el 1886. Filla d'una família d'industrials, el 1910 va heretar una indústria tèxtil de Roda, tot i que les restriccions socials de l'època li impediren assumir la direcció de l'empresa. Va exercir-la el seu marit Joan Riera Sala. Era la fàbrica Tecla Sala, popularment coneguda com La Blava.

Poc després, el matrimoni va instal·lar-se a Barcelona. El 1913 va adquirir unes naus industrials a l'Hospitalet de Llobregat per instal·lar una fàbrica de filatura de cotó, que es convertí en una de les més importants del municipi, amb una plantilla de 1.200 treballadors, majoritàriament dones, com era habitual en aquest sector. Després de la mort del seu marit el 1926 i amb dos fills petits, Sala va fer-se càrrec de la direcció de les dues empreses i, durant quatre dècades, tal com destaca el Govern, va fer palès el seu lideratge empresarial

Com a dona burgesa de la seva època, Sala era profundament religiosa i amb uns valors socials en consonància amb el catolicisme social d'inicis del segle XX. Per això, es va preocupar de millorar les condicions de vida dels treballadors, especialment de les dones obreres i va instal·lar a les seves fàbriques infermeria, economat, escola, biblioteca, etc.

En esclatar la Guerra Civil, s'exilià a França, però, finalitzat el conflicte bèl·lic, va retornar a Barcelona i recuperà la direcció de les empreses.

En el camp del mecenatge, a Roda de Ter va finançar la reconstrucció de l'església i la construcció de l'Escola-Llar Santa Tecla per a noies, i a Premià de Mar va donar les campanes de l'església i va finançar l'Escola Professional. També va col·laborar en l'obra social de la Creu Roja i amb el Monestir de Montserrat.

Així mateix, a l'Hospitalet de Llobregat va finançar la restauració de l'església de Santa Eulàlia de Mèrida i la construcció d'una escola religiosa (actual escola Tecla Sala), i va donar els terrenys per al camp de futbol. L'any 1954 el consistori li atorgà la medalla d'or de la ciutat i li dedicà un carrer. La fàbrica de l'Hospitalet va tancar el 1973 i actualment acull el centre cultural Tecla Sala. Va morir a Barcelona el 1973.

14 homenatges més
L'objectiu de l'executiu és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria de personalitats i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans. Per això, també homenatjarà altres persones com Josep Vallverdú, Joan Oró o el Noi del Sucre.

Esdeveniments i personalitats que també s'homenatjaran el 2023
50 anys de la mort de Consol Pastor Martínez.
50 anys de la mort de Balbina Pi i Sanllehy.
100 anys del naixement de Josep Vallverdú i Aixalà.
100 anys del naixement de Joan Oró i Florensa.
100 anys del naixement d'Alicia de Larrocha de la Calle.
100 anys del naixement de Victoria de los Ángeles López García, Victòria dels Àngels.
100 anys del naixement de Genoveva Masip i Torner, Sor Genoveva.
100 anys del naixement de Fabià Estapé i Rodríguez.
100 anys del naixement d'Antoni Tàpies i Puig.
100 anys de la mort de Lluís Domènech i Montaner.
100 anys de la mort de Salvador Seguí i Rubinat, el Noi del Sucre.
150 anys del naixement de Rosa Sensat i Vilà.
400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, el Rector de Vallfogona.
900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent de Taüll i de Santa Maria de Taüll.
Arxivat a