1 de 10
Aigua

Sau prepara un dispositiu especial per evitar un nou col·lapse

L'Ajuntament celebra la mesura i espera que no es produeixin situacions d'incivisme com el cap de setmana passat

L’església del pantà de Sau, amb les parets d’algunes cases, atrau centenars de visitants. | Emili Vilamala
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 19 d'agost de 2022 a les 08:54 |
El cap de setmana passat -diumenge 14 i dilluns 15 d'agost- els accessos al pantà de Sau es van col·lapsar per l'alta afluència de visitants. Centenars de curiosos s'hi van apropar per veure els efectes de la sequera que permet arribar a peu a l'església. Els més previsors van deixar el cotxe a les places d'aparcament que hi ha prop del pantà i que cal reservar prèviament. Però d'altres, més incívics, van estacionar als vehicles als vorals de la carretera que connecta amb Vilanova o s'esperaven a la presa per veure si sortia algun cotxe. En aquest punt hi ha una barrera que permet l'entrada als que tenen reserva.

L'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, explica que normalment hi ha més moviment aquest cap de setmana d'agost, però no s'esperaven arribar a aquest col·lapse. També denuncia que es van viure situacions de "manca de civisme" i "faltes de respecte" en alguns casos. "A més de ni tenir cita prèvia, la gent no feia cas i no volia recular, i d'altres aparcaven al voral", exemplifica. En aquest sentit exposa que els principals perjudicats van ser alguns veïns que "van haver de fer cua per arribar a casa seu".


Per evitar que es repeteixi el col·lapse, aquest cap de setmana s'ha organitzat un dispositiu especial conjunt entre Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Protecció Civil i vigilants de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Voluntaris de Protecció Civil se situaran a la presa i faran de filtre perquè només accedeixin els que tinguin reserva, hi facin alguna activitat contractada o els veïns. Aquells que no ho puguin acreditar hauran de recular. Mossos també avisa que es denunciarà a tots els cotxes mal estacionats. L'Ajuntament celebra la mesura.

Riera també explica que l'allau de visitants ha desbordat la capacitat que té el poble, per exemple, en el cas dels restaurants, que poden acollir uns 400 comensals. "No podem donar servei a les 3.000 persones que vinguin", apunta, subratllant que a alguns visitants -tant de Barcelona com de la mateixa comarca- tampoc ho acaben d'entendre i responen de males maneres.


 

Participació