Més eines per estar darrere la barra de festa major

La Mancomunitat La Plana ofereix una formació sobre consum d'alcohol i abordatge de violències sexuals a una cinquantena de persones

Durant la formació a Tona.
Durant la formació a Tona. | Mancomunitat La Plana
Carles Fiter
11 d'agost del 2022
Molts pobles d'Osona estan immersos -o ja han celebrat- la seva festa major. Són dies d'espectacles, concerts i activitats. I també de molta feina per a les comissions o entitats que ho organitzen. Una d'aquestes tasques és servir i treballar darrere les barres.

Durant els mesos de juny i juliol, la Mancomunitat La Plana ha ofert una formació, emmarcada en el programa Rusc, a les entitats i persones per reduir els riscos derivats del consum d'alcohol i drogues, i detectar i denunciar possibles casos d'assetjament sexual o violència masclista i LTBIfòbica.

"Volem donar consells i eines per prevenir abans de la festa i com actuar durant la festa", explica Anna Vizcaíno, agent de Salut del programa Rusc, a Osona.com. En aquest sentit, especifica que aquests consells "van des de la quantitat d'alcohol recomanada que poden servir fins a com atendre una noia que ha patit tocaments".

En definitiva, "l'objectiu de la formació és donar eines a la gent que està darrere la barra per tenir una millor festa de qualitat", conclou Vizcaíno.

Set municipis i una cinquantena de persones
La formació, anomenada "A l'altra banda de la barra", s'ha portat a terme a sis municipis -Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau- i ha comptat amb la participació d'una cinquantena de persones. Aquests cursos es van iniciar el 2015.

Vizcaíno apunta que generalment les preocupacions de les persones que assisteixen a la formació són els menors d'edat i com s'aborda una intoxicació etílica pel que fa a consum; i com actuar davant d'una agressió o assetjament quant a l'abordatge de violències sexuals i LGTB-fòbiques.

Tot i això, reconeix que la dimensió del municipi fa que les situacions siguin molt diferents. "No és el mateix atendre a Seva que a Tona", apunta.

Aquesta formació es complementa amb estands -de A cegues no mola- de la mateixa Mancomunitat en aquestes festes d'oci nocturn.