Medi ambient

Detecten una cinquantena d'abocaments amb risc d'incendi a Osona, gairebé el doble que tot l'estiu passat

La Diputació ha fet un centenar d'actuacions a la comarca per vessaments incontrolats

per Redacció, Vic, Catalunya | 11 d'agost de 2022 a les 08:56 |
Un abocament amb risc d’incendi a l’Esquirol. | Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona, a través del Pla de Vigilància i Informació contra els incendis (PVI), ha detectat des del 21 de juny més 600 abocaments amb risc de provocar un foc a la demarcació. És pràcticament el mateix nombre de vessaments que es van detectar l'estiu passat durant els dos mesos i mig de tota la campanya, fins l'1 de setembre.

Si posem la lupa a Osona, durant aquest període d'estiu s'han detectat 47 vessaments incontrolats, mentre que l'any passat se'n van detectar 27. És a dir, la xifra gairebé s'ha duplicat.


Les comarques que per ara acumulen més abocaments són el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, amb 125 i 108 punts incontrolats, respectivament. La llista la continuen l'Anoia (87), el Vallès Oriental (72) i Osona.

Pel que fa la resta de comarques de l'ens, a l'Alt Penedès s'han detectat 46 vessaments, al Maresme n'hi ha hagut 40 i al Garraf, 33. La llista la tanquen el Bages amb 26 casos, el Moianès, amb 12, i el Berguedà, amb 7.


Un centenar d'actuacions a Osona


Des que el PVI es va posar en marxa, la Diputació ha desplegat 4.000 actuacions i ha informat 37.000 persones, segons les dades fetes públiques aquest dimecres. Osona és una de les comarques on s'han fet més actuacions (103), com el Baix Llobregat i per sota del Vallès Occidental (134).


Més de la meitat dels abocaments detectats a la demarcació durant aquest mes i mig han estat a camins, pistes o boscos, mentre un centenar han estat a urbanitzacions o masies. També n'hi ha hagut una seixantena a zones agrícoles o forestals, mentre més de mig centenar han estat a zones urbanes o polígons. Pel que fa al tipus de vessaments, 421 dels 700 detectats han estat deixalles, mentre que 138 casos han estat incidències en infraestructures.

Al mateix temps, la Diputació destaca les intervencions dissuasives. Se n'han fet una quarantena per l'ús d'eines que generen guspires, i una trentena per barbacoes que no complien la normativa.

Les inspeccions i actuacions del Pla de Vigilància i Informació contra els incendis es continuaran desplegant fins l'1 de setembre en col·laboració amb els ajuntaments i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Es poden consultar les actuacions en el portal de dades obertes, que es van actualitzant diàriament.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació