Policia

​Els Mossos impulsen nous programes per prevenir i detectar processos de radicalització violenta

L'any passat es van generar 191 alertes per possibles casos, sobretot en l'àmbit gihadista (85%) i la ultradreta (12%)

Un operatiu dels Mossos contra el gihadisme a Osona, el 2017 | Adrià Costa
per Redacció, Vic, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 16:01 |
Els Mossos d'Esquadra han impulsat en l'últim any nous programes per prevenir i detectar processos de radicalització violenta i han ampliat la xarxa de col·laboració comunitària. Fins ara han treballat amb la comunitat educativa, les policies locals i el sistema penitenciari i de justícia juvenil i preveuen obrir nous espais amb la protecció de la infància i la joventut, els Agents Rurals, les comunitats religioses i associatives i els serveis socials.

L'any passat es van generar un total de 191 alertes relacionades amb possibles casos de radicalització violenta. Un 85% dels casos detectats estan relacionats amb el gihadisme i un 12,5%, amb la ultradreta, les dues principals amenaces que hi ha a Catalunya en els extremismes violents.


En la majoria de casos, les deteccions són molt primerenques i, a través de la intervenció educativa, els processos de radicalització violenta no evolucionen. En altres ocasions aquests processos no avancen cap a la violència, malgrat que hi hagi darrere una ideologia, per exemple, d'extrema dreta o islamista, i s'acaben descartant com a processos de radicalització violenta.

Transcorregut un any de la seva detecció, només un 8% dels casos segueixen sota seguiment policial. El 92% de les situacions es van reconduir a través de mecanismes d'intervenció educativa i/o assistencial.


Per exemple, a Osona, la radicalització d'una jove de Roda de Ter va ser el detonant de l'inici d'una operació contra el gihadisme que va acabar amb dos detinguts el març del 2017.

 

Participació