Policia

​Els Mossos impulsen nous programes per prevenir i detectar processos de radicalització violenta

L'any passat es van generar 191 alertes per possibles casos, sobretot en l'àmbit gihadista (85%) i la ultradreta (12%)

Un operatiu dels Mossos contra el gihadisme a Osona, el 2017 | Adrià Costa
per Redacció, Vic, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 16:01 |
Els Mossos d'Esquadra han impulsat en l'últim any nous programes per prevenir i detectar processos de radicalització violenta i han ampliat la xarxa de col·laboració comunitària. Fins ara han treballat amb la comunitat educativa, les policies locals i el sistema penitenciari i de justícia juvenil i preveuen obrir nous espais amb la protecció de la infància i la joventut, els Agents Rurals, les comunitats religioses i associatives i els serveis socials.

L'any passat es van generar un total de 191 alertes relacionades amb possibles casos de radicalització violenta. Un 85% dels casos detectats estan relacionats amb el gihadisme i un 12,5%, amb la ultradreta, les dues principals amenaces que hi ha a Catalunya en els extremismes violents.


En la majoria de casos, les deteccions són molt primerenques i, a través de la intervenció educativa, els processos de radicalització violenta no evolucionen. En altres ocasions aquests processos no avancen cap a la violència, malgrat que hi hagi darrere una ideologia, per exemple, d'extrema dreta o islamista, i s'acaben descartant com a processos de radicalització violenta.

Transcorregut un any de la seva detecció, només un 8% dels casos segueixen sota seguiment policial. El 92% de les situacions es van reconduir a través de mecanismes d'intervenció educativa i/o assistencial.


Per exemple, a Osona, la radicalització d'una jove de Roda de Ter va ser el detonant de l'inici d'una operació contra el gihadisme que va acabar amb dos detinguts el març del 2017.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació