​Un pastor de Viladrau s'emporta el 33è concurs internacional de gossos d'atura de Prades

Moisès Tarrés i el seu gos Mac s'imposen als tretze pastors d'arreu que han participat en la competició

El pastor Moisès Tarrès, de Viladrau, juntament amb el seu gos Mac durant el concurs.
El pastor Moisès Tarrès, de Viladrau, juntament amb el seu gos Mac durant el concurs. | ACN
Redacció
08 d'agost del 2022
Actualitzat el 09 d'agost a les 9:33h
El pastor Moisès Tarrés, originari de Viladrau, va guanyar aquest diumenge el 33è concurs internacional de gossos d'atura de Prades, al Baix Camp. Juntament amb el gos Mac, Tarrés es va imposar als tretze pastors de l'estat espanyol que enguany han participat en la competició, suspesa durant dos anys per les restriccions sanitàries. En aquestes proves, els pastors han de demostrar les seves habilitats a l'hora de dominar un ramat d'ovelles. Obediència, temps i respecte envers el bestiar són els principals elements que el jurat ha valorat en el veredicte.

El concurs, de caràcter competitiu, es va dividir en dues proves. En la primera, de set minuts de durada, l'obediència dels gossos i la destresa a l'hora de dominar el bestiar són claus per classificar-se en una segona fase. Dels tretze pastors inscrits, només cinc van aconseguir superar els reptes proposats. En la segona ronda, els participants van haver de dirigir el ramat a un corral, i després van haver-lo de treure en només cinc minuts. Solament tres ho van assolir en el temps indicat.

Una de les novetats d'aquesta 33a edició de la competició va ser la rotació del bestiar. Amb la voluntat d'evitar estrès entre els animals, es va optar per augmentar un grup més de ramat. D'aquesta manera, van ser quatre els ramats que van sortir al camp de futbol municipal per disputar el concurs internacional de gossos d'atura de Prades. Ara bé, que fossin més ovelles no va rebaixar la dificultat de les proves. "El concurs de Prades sempre s'ha caracteritzat perquè les ovelles són bastant dures, els costa moure's. Per això, calen gossos potents, han de treballar molt. Depenent de qui surt abans, pot deixar el ramat destarotat", assenyalava Moisès Tarrés, guanyador d'aquesta edició.
 

El gos Mac, de cinc anys, durant el 33è Concurs internacional de gossos d'atura de Prades. Foto: ACN.


Juntament amb el seu border collie de cinc anys, en Mac, es va situar en primer lloc en el rànquing format per tretze pastors vinguts del País Valencià, Mallorca, País Basc i el Camp de Tarragona. Aquest ha estat el segon concurs de gossos d'atura de Prades per a Tarrés, però el primer per en Mac, amb qui únicament s'hi comunica a través d'un xiulet.

L'any 2019, aquest pastor de Viladrau va participar acompanyat per un altre ca, en Llamp. "El Mac ha fet una feina excel·lent, és un gos que treballa dia a dia i avui ho ha fet molt bé", expressava cofoi Tarrés. Fa cinc anys que aquest pastor de Viladrau es dedica a la pastura, amb un ramat de llet d'un centenar d'ovelles amb les quals fa formatges a través de l'Esquellot del Montseny.

Pel que fa a la resta de la classificació del concurs, darrere de Tarrés s'hi van situar els pastors Hilari Novillo amb la gossa Beyoncé i Ismael Boix amb la gossa Neska, originaris de Sant Pedor i Morella respectivament.

Una reivindicació més enllà de la competició
Tot i que aquest certamen té un esperit competitiu, des de l'organització aprofiten per reivindicar la pagesia i la ramaderia. El president de l'associació de concursos de gossos d'atura de la Serra de Prades, Joan Musté, insistia en la necessitat de comptar amb el suport institucional. "Estem perdent el sector primari, ens queixem que els boscos estan bruts, però no hi ha cap ajuda ni cap manera que els pastors tirin endavant. Tot són inconvenients; s'ha de regular, però fins a cert punt", lamentava Musté.
 

El pastor es va comunicar amb el seu gos Mac únicament amb l'ús d'un xiulet. Foto: ACN.

Arxivat a