Osona es manté al podi del reciclatge

El percentatge de recollida selectiva del 2021 és de 68,59% a la comarca, que se situa per darrere de la Conca de Barberà i el Berguedà

Calldetenes va repartir nous cubells amb xip el juny del 2021
Calldetenes va repartir nous cubells amb xip el juny del 2021 | Josep M. Montaner
Redacció
05 d'agost del 2022
Actualitzat el 09 d'agost a les 16:01h
El 2021, a Osona es van gestionar 51.872 tones de residus, un 4% més que l'any anterior. Aquesta xifra representa una mitjana de 316,15 kg/habitant/any.

De totes aquestes tones de residus, un 68,59% s'ha recollit de forma selectiva, una dada que situa Osona en la tercera posició de les comarques que millor reciclen. Així ho recull el balanç de recollida selectiva de l'Agència de Residus de Catalunya. Podeu consultar totes les dades detalladament en aquest enllaç.

La Conca de Barberà, primera amb un 80%
En primera posició hi ha la Conca de Barberà, amb un 80,43%. Aquesta comarca, amb uns 20.000 habitants, ha implantat el sistema de recollida de residus porta a porta i un sistema de contenidors tancats als seus 22 municipis. De fet, és la comarca catalana que ha experimentat un creixement més elevat per tones (2,5%).

En segon lloc, s'hi situa el Berguedà (40.000 habitants aproximadament) amb un 68,70%. Els municipis que tenen implantat el porta a porta tenen molt bones xifra de recollida selectiva, però encara conviuen amb el sistema convencional. Això fa baixar el percentatge comarcal.
 

Gràfic de les 10 comarques que més van reciclar



Osona va liderar la primera posició durant uns quants anys. No obstant això, el Berguedà va destronar-la amb les xifres del 2019. Tot i això, es manté en les primeres posicions. Amb 164.000 habitants, és la comarca amb més població de les que ocupen el podi.

Millorar els resultats
Tal com subratlla el Consell Comarcal en una nota, en els darrers mesos s'està treballant per impulsar un nou contracte de serveis que ha de permetre "mantenir i millor els resultats". Aquest projecte canvia el model de recollida en 19 localitats. Gurb, Montesquiu, Sant Boi de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora i Vic implantaran el sistema de recollida porta a porta, del qual ja disposen 21 municipis d'Osona, com Manlleu que ho farà per la seva banda al novembre. 

D'altres, com les Masies de Voltregà i Torelló faran la recollida mitjançant contenidors intel·ligents. Olost, Prats de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló i Santa Eugènia de Berga que ja tenen el porta a porta des de fa anys, faran un pas més i implantaran un sistema d'identificació d'usuaris. Paral·lelament, Sant Agustí de Lluçanès, Sobremunt i Vilanova de Sau disposaran d'àrees d'aportació.

"Els resultats d'aquestes noves modalitats de recollida repercutiran segur en els rànquings dels propers anys", destaca el conseller comarcal de residus Albert Castells.

Catalunya assoleix un 46,6% de recollida selectiva de residus municipals
A Catalunya, un 46,6% dels residus municipals del total generat l'any 2021, que va ser d'1.878.000 tones, s'han recollit de manera selectiva. Això representa un increment del 3,1% i 52.700 tones més que l'any 2020.
Arxivat a