1 de 10
Economia

​Osona assoleix una xifra rècord d'afiliats amb gairebé 75.000 treballadors

Durant el segon trimestre la comarca també ha encadenat una reducció de les xifres d'atur

Un missatger a la plaça major de Vic. | Adrià Costa
per Redacció, Vic, Catalunya | 2 d'agost de 2022 a les 10:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El mercat de treball osonenc encadena el sisè trimestre consecutiu de creixement i registra unes xifres històriques. Tal com recull la Cambra d'Osona a l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball d'Osona, a 30 de juny la comarca tenia 73.785 llocs de treball i 74.791 persones afiliades a la Seguretat Social.

Aquest informe, que publica trimestralment la Cambra i elabora el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, concreta que el nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l'empresa al règim general i al règim especial d'autònoms) ha augmentat un 3,2% respecte al 2021 amb 73.785. Es tracta de la xifra més elevada des del 2008 (inici de la sèrie disponible). Aquest creixement és menys notable que el registrat pel conjunt de Catalunya.


Segons el tipus de règim d'afiliació, hi ha un creixement entre els assalariats (+4%), assolint els 60.175 assalariats, mentre que el nombre d'autònoms disminueix lleugerament (-0,4), amb 13.160. Segons l'informe, és la primera vegada que Osona supera els 60.000.

Per grans sectors econòmics, el nombre d'autònoms ha baixat a tots els sectors (-2,6% agricultura, -1,8% indústria i -0,7% construcció), excepte als serveis (0,3%). Per contra, els assalariats han augmentat a tots els sectors econòmics: 7,2% construcció, 5,6% indústria i 3% serveis, a excepció de l'agricultura, -2,6%.


Si s'analitza la residència padronal de l'afiliat, en lloc de la seu de l'empresa, els afiliats han augmentat un 2,3% a la comarca, fins a les 74.791 persones, la xifra més elevada des del 2012 (inici de la sèrie disponible).

Si es comparen les afiliacions segons seu socials i per residència padronal, el nombre és superior en el segon cas (+1%). Tal com subratlla l'informe, el motiu de la diferència és que alguns treballadors residents a Osona es traslladen a una comarca diferent per treballar. Quantitativament, hi ha un miler d'afiliats que no estan comptabilitzats en un lloc de treball a la comarca.


Del document també se'n desprèn que el nombre d'empreses ha augmentat lleugerament (0,9%) respecte a un any enrere. La mitjana catalana se situa a l'1,2%.

Reducció de l'atur per catorzè mes consecutiu


Paral·lelament a l'evolució positiva de les dades del teixit empresarial i ocupació, el nombre d'aturats se situa a 6.982 persones a 30 de juny, la xifra més baixa des del juny de 2008, juntament amb la del mes anterior.

En termes interanuals, aquest descens es registra per catorzè mes consecutiu, des del maig del 2021, que se situa al -19,2%. Aquesta disminució és lleugerament inferior a la registrada al conjunt de Catalunya (-24,2%).

Finalment, l'atur disminueix a tots els tipus d'ocupació, sobretot als treballadors d'indústries i construcció (-24,1%).

Podeu consultar l’informe complet a continuació:
Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball a Osona 2022 / Cambra d’Osona

 

Participació