Osona ha reciclat 58 tones de roba el primer semestre de l'any

La reutilització i reciclatge d'aquesta roba a través dels contenidors d'Humana ha suposat un estalvi d'emissions de 357 tones de CO₂

La roba es classifica a la planta d'Humana a l'Ametlla del Vallès
La roba es classifica a la planta d'Humana a l'Ametlla del Vallès | Humana
Redacció
29 de juliol del 2022
La Fundació Humana ha recuperat 58 tones de residu tèxtil a Osona durant el primer semestre d'aquest any 2022. Aquesta xifra és equivalent a 237.000 de peces de roba, un 90% de les quals tindran una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. La gestió d'aquest residu tèxtil ha evitat l'emissió de 357 tones de CO₂.

D'entre les poblacions d'on s'ha recuperat més residu tèxtil destaca Vic, amb 17 tones, Roda de Ter, amb 10, i Sant Hipòlit de Voltregà, amb 6.

Aquestes 237.000 peces de roba es classifiquen a la planta de preparació que Humana té a l'Ametlla del Vallès, i com explica Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana, el primer objectiu és sempre la reutilització, després el reciclatge i, "quan no hi queda més remei, la valorització energètica o l'abocador".

A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 quilos de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus, un total de 140.000 tones anuals que van a parar a l'abocador o bé s'incineren. Això s'ha convertit en un problema global, ja que en els últims 15 anys s'ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món i la seva vida útil s'ha reduït un 20%. En realitat, però, gairebé un 60% es pot reutilitzar i un 32%, reciclar. "Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”, asseguren des d’Humana.

Davant d'aquestes dades, recentment s'ha presentat el Pacte per la Moda Circular, un acord signat per 55 empreses i entitats per una transformació del sector tèxtil que, entre d'altres, ha assumit els compromisos de reduir entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils, assolir entre un 25 i un 30% de recollida selectiva d'aquesta fracció l'any 2024 i incrementar el percentatge de valorització material de la part recollida selectivament.

Per altra banda, el Govern treballa en l'avantprojecte de llei de prevenció i gestió dels residus, que inclourà objectius i mesures concretes per als residus tèxtils, com per exemple la reducció d'un 10% l'any 2025 i un 25% per al 2030. 

La reutilització del tèxtil comporta beneficis ambientals i també socials, ja que per cada quilo de roba recuperada s'evita l'emissió de 6,1 quilos de CO2; i també contribueix a la creació d'ocupació verda: Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit.