1 de 10
Economia

​Sant Tomàs entra al mercat de les patates xips

Cinc persones treballen en el projecte que pot arribar a produir 2.700 quilos de patates a la setmana

Les patates de bossa de Sant Tomàs es comercialitzaran a partir d’aquest agost. | Sant Tomàs
per Redacció, Vic, Catalunya | 27 de juliol de 2022 a les 10:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sant Tomàs comercialitzarà a partir d'aquest agost patates xips. Aquest nou producte està elaborat a l'obrador que el Tac Osona, l'empresa social de Sant Tomàs, ha obert a Manlleu. Tal com recull l'entitat en una nota, aquest projecte ha de permetre donar més oportunitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca d'Osona.

Segons el president de l'entitat, Joan Casany, el projecte es va començar a gestar per "augmentar el ventall de propostes que permeten oferir oportunitats d'inserció laboral a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca". Després d'uns quants anys d'estudis i proves, les bosses de patates ja són una realitat i es podran adquirir a través de la botiga online de Sant Tomàs i també en diversos establiments de la cadena Bon Preu i Esclat a Osona. Per Casany és "una iniciativa que ens ha de permetre que el nostre projecte social gaudeixi de més impacte i visibilitat".


Un projecte singular que dona feina a cinc persones


Actualment, el projecte, actualment, dona feina a cinc persones, tres d'elles amb discapacitat intel·lectual. S'ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per la qualitat d'aquest procés i dues persones fan el control de qualitat.


La singularitat d'aquesta iniciativa, a banda, de les oportunitats laborals que dona, és la utilització, de forma exclusiva, d'oli d'oliva arbequina d'origen català fet que li dona un gust molt propi.

Es tracta de tot un procés que pot arribar a produir 2.700 quilos de patates a la setmana que es comercialitzaran amb dues bosses de gramatges diferents, la petita de 45 grams i la gran de 170.


Pel director de l'àrea d'empresa social de Sant Tomàs Ricard Gorgals, "l'elaboració del producte segueix un procés artesanal, ja que utilitza una paella i no un túnel i a més, les persones amb discapacitat poden treballar-hi d'acord amb les seves capacitats".

Sant Tomàs i les patates


El director general de l'entitat Ricard Aceves remarca que "textos de l'any 1900 recollits per l'historiador Santi Ponce, indicarien que les primeres patates que van arribar a la plana de Vic les van conrear els frares franciscans als horts del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes".

Aquesta finca va passar a mans de l'entitat el 1974, després d'una campanya popular de recaptació de fons, i és responsable del seu nom. "En aquella època les anomenaven trumfes i les definien com a desiguals i bigarrades" comenta Aceves.

Actualmentm no hi ha cap altra entitat social a Catalunya i a l'estat espanyol que elabori patates de bossa. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el FEADER.

L'obrador de Sant Tomàs, fins ara, elaborava productes de xocolata fets per les persones del Centre Ocupacional. Ara s'hi afegeix la proposta de les patates fregides que augmenta el ventall dels productes alimentaris elaborats per l'entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual d'Osona a través de la creació d'oportunitats adaptades a les capacitats de diverses de les persones vinculades a l'entitat.
Participació