​Vic invertirà 5 milions per renovar els punts de llum

Es canviarà el 90% de l'enllumenat públic que permetrà un estalvi de prop del 60% del consum elèctric

Albert Castells destaca que el projecte suposa un «doble salt» per Vic
Albert Castells destaca que el projecte suposa un «doble salt» per Vic | Adrià Costa
26 de juliol del 2022
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:20h
El darrer ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest curs, celebrat dilluns, va estar marcat per l'aprovació inicial del projecte executiu de canvi de tecnologia de l'enllumenat públic de la ciutat. Tal com explicava el regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural, Albert Castells, aquest projecte consisteix a "renovar per complet el 90% dels més de 9.000 punts de llum de la ciutat" [més de 8.000], així com també la modernització d'alguns quadres elèctrics.

Tal com subratllava Castells, aquesta iniciativa de transició energètica suposarà un "doble salt endavant". D'una banda, suposarà “un estalvi de prop del 60% del consum elèctric" en l'enllumenat de la ciutat i també un estalvi de 1.400 tones d'emissions de C02. D'altra banda, també hi haurà "un salt tecnològic" que permetrà fer una telegestió de cada quadre elèctric per ser "molt més eficients energèticament i ajustar al màxim l'estalvi energètic".

El projecte preveu una inversió de 5 milions d'euros per executar en els propers dos anys amb fons propis. L'Ajuntament està a l'espera de la resolució d'una subvenció de la Diputació de Barcelona d'1 milió, que formaria part d'aquests 5 previstos.
 

Tots els grups van votar a favor. Foto: Adrià Costa.


Aquest punt ja havia passat pel ple de juny, però llavors l'oposició el va fer retirar per un error de forma. I segurament llavors no hagués aconseguit la unanimitat que va tenir aquest dilluns. Tots els partits van veure-ho amb bons ulls. Des d'ERC Vic, Viqui Terricabras destacava que el projecte beneficiarà el medi ambient, millorarà la potència i l'eficiàcia.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, subratllava que tot i trobar a faltar algunes peticions de millora que havia fet el grup, finalment es contempla mantenir els llocs de treball de l'empresa encarregada del manteniment de l'enllumenat, MinsVic. En aquest mateix sentit es va pronunciar la regidora del PSC Carme Tena.

Al ple també es va aprovar per unanimitat el projecte executiu per una instal·lació d'il·luminació amb projectors led al camp de rugbi de la zona esportiva. Dels onze dictàmens que van passar per la sessió plenària, sis van prosperar per unanimitat. A més dels referents a la lluminària pública, també es va aprovar la modificació de la plantilla de personal de l'Ajuntament de Vic per al 2022 o la modificació del contracte de gestió dels serveis de recollida del vidre, cartró i andròmines i serveis de jardineries.

160.000 euros per ampliar el CAP del Remei
Un dels dos punts que no van rebre tot el suport va ser la modificació de crèdits per incorporar uns 2 milions d'euros del romanent i i la modificació del pla d'inversions. Tal com exposava la regidora d'Hisenda, Núria Homs, la ciutat ha de fer canvis en l'enllumenat per ser més eficients energèticament -exposats anteriorment- i alhora l'Ajuntament està patint un increment de preus de l'electricitat en els tdarrers mesos.

D'altra banda, d'entre les partides que més destaquen d’aquest romanent, és la compra d’un dels locals adjacents al CAP del Remei, al sud de la ciutat, per poder ampliar els espais. El preu de compra és de 160.000 euros. Des d'ERC van demanar fer una aposta més valenta i invertir-hi més, ja que al CAP Osona, al Vic Nord, l'aportació del CatSalut és molt més elevada que la que fa l'Ajuntament.
 

Josep Lluís Garcia, al ple. Foto: Adrià Costa.


L'alcaldessa Anna Erra va respondre'ls que era una demanda del CAP del Remei de feia temps. "Els dos CAP necessiten millores i ens agradaria que tota la inversió fos a Vic i tot el que traslladem a CatSalut es pogués fer, però han valorat que necessiten més millores al Vic Nord", explicava. En aquest sentit, concloïa que hi haurà un CAP al nord "totalment nou" i un CAP del Remei "amb un bon espai i bones condicions".

Una de les partides que va generar oposició -i no va permetre aprovar-se per unanimitat- va ser la destinada al Circuit d'Osona, uns 100.000 euros. El regidor d'Esports, Titi Roca, va respondre'ls que aquesta nova partida era per la puja de preus en l'asfaltat.

Vic reurbanitzarà la rambla dels Montcada
El ple també va aprovar inicialment el projecte de reurbanització de la rambla dels Montcada. Tal com explicava la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, el projecte, que forma part de la illa de vianants del Portalet, continua amb el criteri de pacificació del trànsit a la ciutat amb la consecució de les obres de la rambla del Bisbat. El projecte preveu que hi hagi algunes zones d'arbres i també una plaça a davant les Adoberies. El pressupost és d'1,6 milions.

ERC i Capgirem es van abstenir en la votació, mentre que el PSC va votar-hi a favor. Des de Capgirem, Carla Dinarès apuntava que hi trobaven a faltar més arbres, proposaven una zona lúdica amb aigua per recuperar com a espai de joc. "Ens abstindrem amb l'esperança de poder-ho treballar i les aportacions que hem fet es puguin incorporar". Palmero va agrair la cooperació de l'oposició i va convidar-los a debatre les seves propostes després de vacances. Ara s'obrirà un període d'al·legacions de 30 dies.
 

Roger Cumeras va presentar la moció de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa


Un itinerari segur entre Vic i Calldetenes
En l'apartat de mocions, Capgirem Vic va presentar una proposta per habilitar un itinerari segur i accessible a peu i en bici, a l'N141d, que connecti els barris de Sant Llàtzer i les Quatre Estacions i Calldetenes. Tots els grups van veure-ho amb bons ulls i des de l'equip de govern es van proposar unes esmenes que Capgirem va acceptar. Va prosperar per unanimitat i s'espera que es pugui coordinar aquest itinerari amb les obres de reurbanització del carrer Gran de Calldetenes que acaben de començar.

D'altra banda, Junts va presentar una moció, en nom del Consell per la República, de condemna a l'espionatge polític arran del Catalan Gate. No hi va haver sorpreses: els tres partits independentistes van votar-hi a favor i el PSC va abstenir-se.
Arxivat a