​​L'ACA declara l'estat d'alerta per la sequera a Osona i al Lluçanès

Els municipis de la capçalera del Ter no poden superar un consum global de 250 litres per habitant i dia

El riu Ter ala zona de Sorralta, a les Masies de Roda.
El riu Ter ala zona de Sorralta, a les Masies de Roda. | Adrià Costa
26 de juliol del 2022
Actualitzat el 27 de juliol a les 11:20h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'estat d’alerta per sequera a la capçalera del Ter, d'on s'abasteixen la majoria de municipis d'Osona, i també d’una part del Llobregat, que afecta el Lluçanès. Així ha sortit publicat aquest dimarts al DOGC.

Aquest estat comporta unes mesures d'estalvi, com per exemple, la reducció del reg agrícola, el consum d’aigua en usos industrials o recreatius, o l'establiment d'una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia.

Segons dades de l’ACA, es tracta d'una xifra orientativa per adequar-se a l'escenari d'alerta. Per saber el consum global de cada municipi, cal multiplicar el nombre d'habitants pels 250 litres, tenint en compte, a més del consum domèstic, el reg de jardins dels ajuntaments, els consums industrials o les possibles pèrdues d’aigua. La mitjana habitual a Osona és de 113 litres per habitant i dia aproximadament.

Pel que fa a les mesures de gestió, es redueixen les extraccions d'aigua dels embassaments, s'incrementa la producció d'aigua dessalinitzada (del 50-75%) o s'anul·la els desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric. Es poden consultar totes les restriccions en aquest enllaç.

Aquesta mesura ha coincidit per poc amb la restricció temporal que l'ACA va emetre el dissabte passat a la resclosa de Malars perquè perillava l'abastament d'aigua al riu Ter. Aquest dimarts a la tarda, l'agència ha informat que s'ha regularitzat la captació i, per tant, es dona per finalitzada la prohibició d'agafar l'aigua per a usos industrials, agrícoles i hidroelèctrics. Cal seguir els percentatges que fixen l'estat d'alerta de sequera.