​L'ACA accentuarà les restriccions per la sequera a Osona

L’Agència Catalana de l’Aigua declararà l'estat l'alerta que estableix una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia, entre altres mesures

El riu Ter a la zona de Sorralta, a les Masies de Roda.
El riu Ter a la zona de Sorralta, a les Masies de Roda. | Adrià Costa
25 de juliol del 2022
Actualitzat a les 16:00h
Aquest diumenge es va celebrar una reunió d'urgència per la sequera al Consell Comarcal d'Osona amb els alcaldes de la comarca i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes. En aquesta trobada es va determinar que, davant d'aquesta extrema situació, l'ACA declararà aquesta setmana l'estat d'alerta per sequera a la capçalera del Ter, d'on s'abasteixen la majoria de municipis d'Osona.

Aquest estat, que s'ha de publicar al DOGC, comportarà unes mesures d'estalvi, com per exemple, l'establiment d'una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia. Es poden consultar totes en aquest enllaç. Amb aquestes mesures es preveu que es redueixi un 25% el consum domèstic d'aigua i un 5% l'industrial.

Prohibició temporal per a activitats agrícoles i industrials
Aquestes mesures que s'aplicaran, però, coincideixen en el temps amb una restricció temporal que l'ACA va decretar dissabte. Es va prohibir la captació d'aigua superficial al Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà a quaranta municipis d'Osona i el Ripollès "fins a nova instrucció". Està prohibida, doncs, la captació d'aigua per a usos industrials, agrícoles i hidroelèctrics, que en aquests moments no es consideren prioritaris. 

Segons ha informat l'ACA a Osona.com, en el cas que coincideixin el temps les mesures del pla de sequera i aquesta de captació prevaldran les més restrictives, és a dir, les de dissabte passat.

En declaracions a aquest diari, Carles Banús, vicepresident primer del Consell Comarcal, remarca que Osona s'ha trobat amb una doble problemàtica. A més de la sequera -que es regula a través dels plans-, perillava l'abastament d'aigua a una població de 70.000 habitants. En concret, el riu Ter baixava molt sec a la zona de Malars, a Gurb, des d'on es capta aquest recurs.

Arran d'aquesta situació, Agents Rurals també ha iniciat a Osona i al Ripollès un operatiu especial per comprovar que no es facin captacions d'aigua superficials a la conca del Ter i els seus afluents que no sigui per abastament urbà, sobretot entre Manlleu i Ripoll. "La nostra prioritat és l'aigua en boca per a la gent i els animals", explica Banús.

Per tot plegat, el vicepresident primer del Consell Comarcal insta a fer un consum responsable de l'aigua i evitar-ne fer-ne usos superflus.

A l'espera de pluges
A més de les restriccions de dissabte, també s'han portat a terme altres accions des de l'ACA -en coordinació amb el Consell Comarcal-, com la tancada algunes comportes, que han permès guanyar cabal. "Semblava que diumenge al migdia els nivells s'havien pogut recuperar i es pot garantir l'abastament", explica Banús.

D'altra banda, també s'espera amb candeletes la possibilitat de ruixats intensos -a partir de dimecres- que pugui revertir la situació.