El cabal del Ter ha disminuït un 60% respecte a l'estiu passat

El Consell Comarcal fa una crida a la moderació del consum d'aigua

El riu Ter s’ha reduït un 80% en tres mesos
El riu Ter s’ha reduït un 80% en tres mesos | CCOsona
Redacció
22 de juliol del 2022
El cabal d'aigua del riu Ter ha disminuït un 60% respecte al juliol de l’any passat i porta un 80% menys d'aigua respecte fa tres mesos. Així ho recull el Consell Comarcal d'Osona, subratllant que el Ter és "el recurs més important d'on s'abasta la immensa majoria d'aigua per potabilitzar i abastir els municipis d'Osona que no tenen cabals complementaris".

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Ter portava 4,05 m³/s d'aigua el 20 de juliol de 2021 al seu pas per Ripoll, mentre que un any després, el 20 de juliol de 2022 transporta 1,71 m³/s d'aigua. Aquesta reducció del cabal del riu és causada per la manca de pluja dels darrers mesos.

Aquest fet coincideix amb un altre problema: l'increment del consum d'aigua. Segons dades del Cicle de l'Aigua del CCO, per exemple, la potabilitzadora d'Osona Sud està subministrant un 25% més de volum d'aigua respecte al juliol de l'any passat. "Un consum d'aigua que s'ha disparat a causa de les altres temperatures, i també perquè han minvat els recursos propis municipals degut a la sequera, la manca de pluja i l'increment de temperatures", explica Carles Banús, vicepresident 1r del Consell Comarcal.

Per tot plegat, Osona està en estat de prealerta per sequera. Des del Consell Comarcal, que està contacte permanent amb els ajuntaments, es demana un estalvi i un ús responsable de l'aigua. "És un assumpte que ens afecta a tots, i totes les nostres accions particulars quotidianes són importants. Necessitem la col·laboració de tothom", apunta el conseller delegat del Cicle de l'Aigua, Èric Sibina.

Des de l'ens supramunicipal s'ha informat els consistoris connectats als abastaments comarcals de la Resolució del Director de l'Agència Catalana de l'Aigua publicada al DOGC en la qual es declara l'entrada en sequera pluviomètrica severa a la unitat d'explotació de Capçalera del Ter, en estadi de prealerta pel que fa a la sequera hidrològica.

L'ACA també ha demanat a tots els municipis que traslladin els possibles problemes en els recursos propis municipals que puguin fer pensar en una manca d'aigua a curt o mig termini, informació que faran servir per decidir si se segueix en fase de prealerta i si calen o no restriccions d'aigua més severes.

De la mateixa manera, s'ha recomanat als municipis que informin els seus habitants de la situació per intentar reduir els consums. En cas que l'ACA declarés l'estat d'alerta per sequera, les restriccions serien obligatòries.

Què es pot fer la població per reduir el consum d'aigua?
- Minimitzar el rec de jardins i zones verdes. S'ha de fer només en l'horari de menor insolació (de 20h a 8h) i en la quantitat justa i necessària.
- Minimitzar l'ús d'aigua de xarxa i utilitzar altres recursos com l'aigua de pous o els recursos propis de cada municipi.
- Aplicar mesures de reutilització i reaprofitament de l'aigua. Per exemple, quan obrim l'aixeta i esperem que surti aigua calenta, guardar aquella aigua freda per a altres usos domèstics.
- No utilitzar l'aigua per a usos estètics i recreatius, com fonts ornamentals, llacs artificials, etc.