​L'experiència dels refugiats ucraïnesos a Osona en un llibre

El Consell Comarcal i l'entitat Osona amb els Nens editen el volum amb l'objectiu de recaptar fons

Durant la presentació del llibre editat per l’ONG Osona amb els nens i el Consell Comarcal.
Durant la presentació del llibre editat per l’ONG Osona amb els nens i el Consell Comarcal. | CCOsona
Osona.com
18 de juliol del 2022
"De l'infern a Osona: 3.000 quilòmetres d'històries que no s'haurien d'haver escrit mai". Aquest és el títol del llibre per recaptar fons que s'acaba d'editar amb el suport de l'ONG Osona amb els Nens i el Consell Comarcal sobre les històries de les famílies ucraïneses que han arribat a la comarca després de fugir de l'horror de la guerra. Es tracta d'un volum amb catorze relats que donen veu a les vivències més personals d'algunes de les 270 persones que han arribat: famílies senceres, mares amb fills o criatures que ja han nascut a Catalunya. Les il·lustracions que acompanyen el text són obra dels mateixos nens. 

La presidenta de l'ONG Osona amb els Nens, Mercè Fiol, explica que el llibre neix amb l'objectiu de donar a conèixer les històries de les persones refugiades, donar visibilitat a la tasca solidària que han fet les famílies i tots aquells que han participat en l'acollida i recaptar fons per continuar donant suport econòmic a les persones que han arribat des d'Ucraïna i que encara són aquí.

De fet, Fiol apunta que en aquests moments el nombre d'aportacions econòmiques ha baixat molt i tampoc tenen nous pisos a la borsa d'habitatge. "Tenir habitatges ja no és la prioritat, la nostra prioritat ara és que trobin feina i els voldríem ajudar perquè es puguin alimentar i puguin tirar endavant mentre no en troben", ha explicat. De les persones que han arribat, més d'una cinquantena ja han trobat alguna ocupació.

"Estem molt cansats, perquè hem intentat fer-ho tot i més, però és una gran satisfacció veure la resposta de la gent", destaca Fiol. "Han estat quatre mesos molt durs, molt. Cada dia pensaves a veure si ens en sortirem, i al final ens n'hem sortit. Estem molt orgullosos", afegeix la presidenta de l'ONG.

De moment s'ha imprès una tirada de 600 exemplars del llibre que costa 20 euros. Les compres es poden fer a través del compte corrent d'Osona amb els Nens o a través del Bizum de l'entitat. Un cop es facin arribar les dades de cada comprador, l'entitat enviarà el llibre al punt de recollida més proper perquè es pugui anar a recollir.

El futur de l'ONG Osona amb els Nens
La intenció de Fiol és que a partir del mes de gener, si la guerra ha acabat, puguin tornar a engegar els tràmits per recuperar l'activitat per la qual va néixer l'ONG. Així doncs, l'acollida d'infants afectats pel desastre nuclear de Txernòbil tornarà a situar-se al centre. Amb l'arribada de la pandèmia i l'esclat de la guerra, ja fa tres estius que els nens i nenes de la zona afectada no poden venir a Catalunya.