Polèmica a Perafita per la construcció d'un mirador amb vistes al Pedraforca

L'oposició demana prioritzar l'arranjament de carrers o la construcció d'una depuradora i una nova escola

Alguns dels veïns contraris al projecte
Alguns dels veïns contraris al projecte | ACN
Redacció
16 de juliol del 2022
Actualitzat a les 15:49h
La construcció d'un itinerari per a vianants, un pàrquing i un mirador amb vistes privilegiades del Pedraforca s'ha topat amb l'oposició d'alguns veïns del poble de Perafita, al Lluçanès, que ho consideren "innecessari". Des del consistori, l'alcalde, Ramon Casals (Junts per Perafita), defensa a l'ACN que cal "endreçar" l'entrada sud del municipi i construir un pas "segur" per a vianants al voltant de la carretera principal. Des de l'oposició, Ernest Verdaguer (Poble Actiu Perafita) sosté que és important prioritzar altres obres com l'arranjament de carrers principals del municipi, la construcció d'una depuradora que eviti abocaments d'aigües brutes directament al riu o una nova escola que substitueixi unes instal·lacions dels anys 60.

"On abans hi havia una zona verda on pastaven les vaques amb el Pedraforca de fons, ara hi haurà una esplanada de ciment amb una desena de places d'aparcament per a cotxes i un mirador", critica Stefano Bratti, veí de Perafita contrari al projecte. A més, creuar la carretera principal que travessa el poble per arribar al mirador, assegura, serà un "periple perillós", perquè els cotxes en aquest punt passen a molta velocitat. Segons aquest veí, les obres també haurien de contemplar un pas de vianants i un semàfor.

Bratti, amb alguns dels veïns contraris, defensa que el poble ja té un mirador i no els en cal cap altre. De fet, a la zona oposada de la carretera on s'hi està construint el pàrquing i el mirador, ja hi ha un parc infantil, amb zona verda, arbres i una font, que també té vistes al Pedraforca. "Aquest és el nostre mirador, que ja està fet i no ens ha costat diners", exclama.

Des de l'oposició al consistori, Ernest Verdaguer reclama prioritzar altres obres pel municipi com arreglar carrer amb voreres "intransitables" o la construcció d'una depuradora que netegi les aigües brutes abans de retornar-les al riu. "Cal apostar perquè aquells que vivim a Perafita tinguem més serveis", ha dit Verdaguer. "I no fer créixer el poble cap a una banda on no hi viu ningú", ha criticat.

"A vegades, als pobles, no fas ben bé el que vols, sinó el què pots", ha dit l'alcalde de Perafita, Ramon Casals. Malgrat que és conscient que cal arranjar alguns carrers -que assegura que es faran abans d'acabar la legislatura-, ha dit que amb els fons europeus a què s'ha accedit s'ha intentat treure profit per arreglar l'entrada sud del poble. "Ara no podem fer servir aquests diners per una altra cosa", ha dit. Sobre el reclam d'una depuradora, Casals ha assenyalat que la responsabilitat a l'Agència Catalana de l'Aigua, i pel que fa la nova escola, ha dit que la potestat és d'Educació.  
 

La zona on es construirà l'aparcament del mirador. Foto: ACN


El batlle s'ha mostrat sorprès per la reacció contrària a unes obres que considera "bones pel poble". "No venim aquí a fer ni un abocador, ni un escorxador, ni un magatzem de residus", ha defensat. "Venim a obrir un parc públic i a fer un tram de vorera. Jo no sé en què espatllarà això el verd del Lluçanès", ha afegit.

Per la seva banda, Verdaguer ha defensat que el projecte -que forma part d'un projecte més ambiciós del Consell Comarcal per crear una Xarxa de Miradors d'Osona- no respon a les necessitats "reals" del municipi, sinó que respon a unes necessitats del sector turístic "per tenir un lloc on anar i on aparcar". De fet, el regidor sosté que el turisme rural al Lluçanès és un sector "prou dinàmic per si sol" i no li cal aquest tipus d'infraestructures per promocionar-lo. "No volem mercantilitzar el paisatge", ha afegit.

Malgrat que l'oposició, en minoria, ha presentat diverses mocions al plenari i ha intentat forçar una consulta on els veïns hi poguessin dir la seva, el projecte ha anat tirant endavant amb la majoria que ostenta Casals, qui defensa que ja portava aquesta idea al seu programa electoral. Amb tot, i malgrat que les obres ja hagin començat i l'oposició veïnal acusi cansament després de tres anys de lluita, els contraris no descarten una última acció, encara que remota, per intentar aturar el projecte per la via administrativa.  

El cost de les obres s'enfila als 450.000 euros, finançats amb fons europeus (40%), Generalitat (20%), Diputació (20%) i Ajuntament (20%).
Arxivat a