Osona tindrà tres noves escoles bressol rurals per al curs vinent

Educació finançarà la majoria de les despeses de les llars d'infants i els ajuntaments aportaran un màxim de 5.000 euros

El conseller Cambray i les conselleres Vilagrà i Jordà, aquest dimecres a Peramola
El conseller Cambray i les conselleres Vilagrà i Jordà, aquest dimecres a Peramola | Govern
Bernat Surroca
14 de juliol del 2022
Actualitzat a les 8:56h
Un total de 52 municipis de menys de 2.500 habitants d'arreu de Catalunya, tres dels quals a Osona, estrenaran una escola bressol rural el pròxim curs escolar. Aquesta xifra suposa un increment del 75% respecte a les 70 localitats que ja comptaven amb aquest servei i es deu, en gran part, a la posada en marxa d'un nou pla del Departament d'Educació pel qual la Generalitat passa a finançar la major part de les despeses d'aquest tipus de llars d'infants. D'aquesta manera, els ajuntaments n'hauran d'aportar un màxim de 5.000 euros a l'any, quan fins ara la quantitat que havien d'abonar anava en funció del nombre d'alumnes, arribant en alguns casos a gairebé 30.000 euros per curs i superant-ne en molts d'altres els 20.000.

A Osona, les noves escoles bressol rurals que començaran a funcionar a partir de setembre estan situades en aquests municipis: Alpens (Escola La Forja), Santa Maria de Besora (Escola La Baumeta) i Vidrà (Escola Santa Bàrbara),

L'Escola Sant Miquel de Peramola, a l'Alt Urgell, serà una de les 52 que es beneficiaran, a partir del setembre, del desplegament del pla d'integració de l'etapa inicial a l'escola rural, que encara pot variar en funció de la demanda d'alumnes, segons fonts d'Educació. En aquest centre s'escolaritzaran dos nous infants en aquesta etapa educativa i actualment s'hi estan fent obres d'ampliació per incorporar una nova aula i un lavabo. La seva alcaldessa, Gemma Orrit, ha valorat positivament aquesta iniciativa d'Educació i ha dit que contribueix a mantenir l'escola com "una pota més del municipi". També ha explicat que no es van poder acollir, per una qüestió de costos, a l'anterior pla pilot que es va posar en marxa per implementar aquest tipus de llars d'infants.

Orrit ha aprofitat la visita dels consellers de la Presidència, Laura Vilagrà, d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per demanar-los una escola nova per al municipi, ja que ha dit que l'actual té més de 60 anys i ha quedat "obsoleta". El responsable de l'Associació de Familiars d'Alumnes de l'escola de Peramola, Xavier Soldevila, també s'hi ha afegit a la petició i ha assegurat que estan "contents" amb la posada en marxa de la nova escola bressol rural. A més, ha detallat que han fet moltes propostes per a què els més petits es poguessin escolaritzar al poble, ja que fins ara havien d'anar a Oliana i es trobaven amb el problema que, tot i estar a pocs quilòmetres de distància, la línia de transport escolar triga molt en fer el desplaçament.

Per la seva banda, el conseller d'Educació ha destacat que un dels principals objectius del pla és evitar que "cap escola bressol rural tanqui per motius econòmics", a més d'impulsar-ne de noves per contribuir a donar "igualtat d'oportunitats" a les famílies i els infants "visquin on visquin". En aquest sentit, Jordà ha afirmat que cal una dinamització i diversificació econòmica i garantir la disposició de serveis per aconseguir més habitants a l'entorn rural. A més, ha dit que el pla de les escoles bressol és una apostar per "garantir projectes vitals" en aquest àmbit. Finalment, la consellera de la Presidència, ha assenyalat que aquesta iniciativa servirà per fixar població al territori.

Aquesta actuació s'emmarca en el pla de dinamització de l'entorn rural, que el Govern va presentar l'octubre passat i que vol lluitar contra la pèrdua d'alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació. L'objectiu és facilitar la creació de noves escoles bressol en entorns rurals per promoure el seu repoblament. Actualment, a Catalunya hi ha 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants. Això suposa un 25% respecte el total de centres públics d'infantil i primària. D'aquestes, 232 són escoles rurals, 81 són escoles cícliques i 106 són escoles completes.

Consulteu aquí els municipis que tindran nova escola
Àger (Escola Andreu Farran), Aldover (Escola Sant Jordi), Alpens (Escola La Forja), Arnes (Escola La Miranda), Belianes (Escola Pere Teixiné), Bellaguarda (Escola Els Set Focs), Bellcaire d'Empordà (Escola El Rajaret), Bellmunt del Priorat (Escola El Sarraí), Blancafort (Escola de Blancafort), Botarell (Escola Mare de Déu de la Candela), Bovera (Escola Vallmajor), Capçanes (Escola Sant Isidre), Caseres (Escola La Gessera), Castellfollit de la Roca (Escola Castellroc), Cervià de les Garrigues (Escola El Cérvol), Collsuspina (Escola Els Ventets), Copons (Escola Quatre Vents), El Masroig (Escola Onze de Setembre), El Pont d'Armentera (Escola Santa Magdalena), El Soleràs (Escola del Soleràs), EMD Els Muntells a St. Jaume d'Enveja (Escola Setze de Febrer), EMB Gerb, a Os de Balaguer (Escola l'Espígol), EMD La Serra d'Almós, a Tivissa (Escola Josep Riba), Fortià (Escola Teresa de Pallejà), Galera (Escola Sant Llorenç), Gimenells i el Pla de la Font (Escola Sant Isidre), Gòsol (Escola Santa Margarida).

També a Josa i Tuixent (Escola de Tuixent), l'Espluga Calba (Escola Porcel de Cervera), Lladó (Escola Montserrat Vayreda i Trullol), Maçanet de Cabrenys (Escola Les Salines), Marçà (Escola Anicet Villar), Miravet (Escola Roc Llop i Convalia), Organyà (Escola Miret i Sans), Òrrius (Escola Francesc Macià), Palau de Santa Eulàlia (Escola Palau de Santa Eulàlia), Peramola (Escola Sant Miquel), Pinós (Escola d'Ardèvol), Poboleda (Escola Garbí), Porrera (Escola Rossend Giol), Prat de Comte (Escola Mare de Déu de la Fontcalda), Rasquera (Escola Les Eres de Rasquera), Ribaroja d'Ebre (Escola Sant Agustí), Ribera d’Ondara (Escola Vall Ondara), Ribera d'Urgellet (Escola Arnau Mir) Santa Maria de Besora (Escola La Baumeta), Santa Maria de Martorelles (Escola Les Mimoses), Torrebesses (Escola de Torrebesses), Torrelameu (Escola Torrelameu), Vall-llobrega (Escola Vall-llobrega), Vidrà (Escola Santa Bàrbara), Vilamalla (Escola Josep de Ribot i Olivas).

Arxivat a