Manlleu

Manlleu modernitza la Fira del Porc i la Cervesa sense perdre «l'essència»

El certamen tornarà a tenir tres dies i obrirà per primer cop l'accés a expositors de fora de la ciutat

Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu | Josep M Montaner
per Redacció, Manlleu, Catalunya | 13 de juliol de 2022 a les 10:46 |
Després de dos anys de pandèmia, Manlleu recuperarà a tots nivells la Fira del Porc i la Cervesa. Es tracta d'una de les fires més emblemàtiques del calendari osonenc que, sense perdre l'essència de posar en valor el producte local i la tradició que la caracteritza, vira cap a un format més modern.

Així ho ha explicat aquest dimarts el regidor de Promoció Econòmica, Eudald Sellarès, qui ha destacat que la fira recupera el format de tres dies – del 30 de setembre al 2 d'octubre- i obre un nou espai als Jardins de Can Puget on s'hi ubicarà l'Aula del Gust. Pel que fa als expositors, es vol passat dels 30 del 2019 a la cinquantena. Entre les novetats també destaca obrir l'accés a expositors de fora de Manlleu i la programació de més concerts.


L'any 1992 naixia a Manlleu l'embrió del que ha acabat sent la fira. La pretensió era celebrar un certamen a similitud dels que se celebren a Alemanya durant l'Oktoberfest. La gastronomia de la zona de seguida hi va prendre un pes important i la combinació de les dues vessants va acabar conformant una fira amb capacitat d'atracció que en l'edició del 2019 va aplegar vora els 20.000 visitants.

El parèntesi pandèmic va aturar l'activitat arreu i la fira també se'n va ressentir. Amb la necessitat de redefinir la cita gastronòmica, des de l'Ajuntament de Manlleu i amb el suport de la Diputació es va encarregar un estudi per ressituar la Fira del Porc i la Cervesa.


Si bé la gran majoria d'expositors coincideixen que cal apostar pel certamen, també destaca una part important que ha deixat de participar-hi. Segons ha explicat la tècnica de Fires i Mercats, Imma Muñoz, els motius són múltiples, però n'hi ha força que ho atribueixen a les dificultats per la manca de relleu generacional. Això ha obligat l'Ajuntament a obrir l'accés a nous expositors de fora de Manlleu i també promoure una agrobotiga on els visitants podran comprar els productes dels que no podran ser presentats a la fira.
 

Presentació de l'estudi per redefinir la Fira del Porc i la Cervesa. Foto: ACN


Els dies de fira es podrà trobar l'Espai del Porc, on es podrà assistir en viu a l'acte de la matança i l'elaboració dels producte derivats i els embotits. Un altre dels espais destacats serà l'Aula del Gust, que acollirà les xerrades gastronòmiques, les presentacions, els tastos i maridatges i les sessions de cuina.

Entre les propostes de millora que recull l'estudi que s'ha fet des d'Hidra i que ha tingut en compte l'opinió dels cansaladers, xarcuters, comerciants i expositors també hi ha una major programació d'activitats gastronòmiques al voltant del porc i la cervesa i més activitats familiars, concerts i activitats paral·leles. D'altra banda, una de les activitats que es deixarà de fer serà la desfilada.

Pel que fa als preus i per incentivar la presència de participants, s'ha decidit apostar per mantenir els preus del 2018.

 

Participació