Vic té a punt 34 refugis climàtics per l'onada de calor

La ciutat compta amb 27 espais passius amb arbrat frondós i s’habilitaran dos espais rotatius amb aspersors d’aigua i el Vicjove com a espai interior adaptat

Aspersors al parc de l’Horta de la Sínia
Aspersors al parc de l’Horta de la Sínia | Ajuntament de Vic
Redacció
12 de juliol del 2022
Actualitzat a les 12:10h
L'Ajuntament ho té tot a punt, per tercer any consecutiu, per activar 34 refugis climàtics en cas que arribi una onada de calor a Vic. El regidor de Protecció Civil, Josep-Ramon Soldevila, explica que els refugis climàtics són espais exteriors o interiors que, per les seves condicions naturals o urbanístiques, redueixen l'impacte de les altes temperatures i la calor. 

Aquests espais es posaran en marxa si els pronòstics meteorològics preveuen que durant tres dies seguits es poden assolir temperatures considerades extremes, que en el cas de Vic és quan són superiors a 37,6 graus. Per tant, si es dona la situació  que durant tres dies seguits se superin aquestes temperatures, som davant d’un episodi d’onada de calor i s’activaran els refugis climàtics.

Per tal que la ciutadania estigui al corrent de les mesures de prevenció i els espais habilitats, s’ha establert un mecanisme per informar directament a entitats, agents i persones de col·lectius vulnerables. La informació també es reforçarà a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament.

Tal com ja estava previst l’any passat s'habilitaran dos parcs, ubicats en diferents punts del municipi, amb aspersors d’aigua, fonts i ombres perquè la ciutadania que ho necessiti es pugui refrescar. Així, en una primera onada de calor es posarien a disposició el parc de l’Horta de la Sínia i parc d’Occitània; i en cas que n’hi hagués una segona, el parc Xavier Roca i Viñas i l’Horta d’en Pau.

Per esponjar al màxim la ciutadania i evitar les concentracions, a banda dels dos refugis climàtics que s’habilitaran per cada onada de calor, també s’obrirà l’espai del Vicjove amb accés lliure i es condicionarà per aquelles persones que vulguin anar-hi a llegir, relaxar-se o jugar. Soldevila exposa que els refugis climàtics com el Vicjove estaran operatius de 5 de la tarda a 8 del vespre, i es comptarà amb treballadors municipals i voluntariat de protecció civil.

A banda dels parcs habilitats amb aigua i el Vicjove per combatre l'onada de calor, des de l'Ajuntament també es recorda que es compta amb 27 espais passius més de descans. Es tracta de parcs i places amb arbrat frondós que genera sensació de frescor i ajuden a passar una estona més confortable a l’aire lliure. Alguns d’aquests espais passius són el parc del Blanqueig, el de l’ermita Sant Sixt, el de l’Escola Dr. Joaquim Salarich, parc de l’Horta d’en Pau, el de l’Horta Vermella, el de Jaume Balmes, el de Jaume Portell, el de Jordi Sala, el de Sant Llàtzer, el de Santa Anna o la plaça de la Divina Pastora o Francesc Moragas, entre d’altres.

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, recorda que la presència dels arbres esmorteeix l’efecte de la calor dels edificis i pavimentats, podent arribar a disminuir la temperatura de l’aire entre 2ºC i 8ºC, perquè intercepten la radiació solar que incideix a terra.

Accés gratuït a la piscina
També, la piscina municipal del CN Vic-ETB facilitarà l’accés gratuït per a persones de col·lectius sensibles que ho sol·licitin: majors de 65 anys, menors de 10 anys i un acompanyant, embarassades i persones amb diversitat funcional juntament amb un acompanyant mentre l’aforament de l’equipament ho permeti.

Per poder-hi accedir, cal estar empadronat a Vic i presentar el DNI. Per altra banda, les persones amb diversitat funcional hauran de presentar el certificat acreditatiu que emet la Generalitat de Catalunya. L’horari d’obertura serà de 10 del matí a 8 del vespre.

Refugis climàtics amb aigua i interior per la primera onada de calor

Vicjove
Parc de l’Horta de la Sínia
Parc d’Occitània
 
Refugis climàtics amb aigua i interior per la segona onada de calor

Vicjove
Parc de Xavier Roca i Viñas
Parc de l’Horta d’en Pau

27 espais passius confortables com a refugis climàtics

Parc de l’avinguda dels Països Catalans amb el carrer del Remei
Pati de l’Escola Doctor Joaquim Salarich
Parc de l’interior de l’illa del carrer Ermita de Sant Sixt
Parc d’Antoni Rovira i Virgili
Parc Can Forcada
Parc del Blanqueig
Parc del Doctor Jordi Sala
Parc d’en Fèlix Macià Bonaplata
Parc de l’Horta d’en Pau
Parc de l’Horta Vermella
Parc de Jaume Balmes
Parc de Jaume Portell
Parc de Josep M. Anglada Abadal
Parc d’en Miquel Coll i Alentorn
Parc d’en Pasqual Blanca
Parc de Sant Julià Auvèrnia
Parc de Sant Llàtzer
Parc de Santa Anna
Parc de Santa Clara Vella
Parc del Vall de Sau
Parc de Mossèn Josep Gudiol
Passatge de Sant Marc
Passeig de Pep Ventura
Plaça de la Divina Pastora
Plaça de Fra Joan
Plaça de Francesc Moragas
Plaça de Josep M. Pericas
Arxivat a