El jaciment del Camp de les Lloses de Tona inicia les excavacions d'estiu

Els treballs tenen el suport de la Universitat de Girona (UDG) i el permís del Departament de Cultura de la Generalitat

Primer dia de les excavacions al jaciment
Primer dia de les excavacions al jaciment | Camp de les Lloses
Redacció
11 de juliol del 2022
Actualitzat a les 10:34h
El jaciment del Camp de les Lloses ha iniciat la campanya d'excavació d'estiu, que es fa del 5 al 15 de juliol. Els treballs tenen el suport de la Universitat de Girona (UDG) i el permís del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sota el projecte quadriennal de recerca en matèria d’arqueologia: "Roma  a l’Ausetània: el període republicà (ROMAUS)". El finançament de la campanya va a càrrec de La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tona.

Les excavacions, coordinades per Imma Mestres i Jordi Principal, estan dirigides per Montserrat Duran i Josep Font i compten amb la participació dels estudiants de la Universitat de Barcelona que fan les pràctiques d’arqueologia romana al jaciment i amb el treball de l’equip d’ arqueòlegs i  arqueòlogues del jaciment.

L’objectiu de la campanya és l’excavació d’un espai exterior pavimentat, situat davant l’edifici I, així com l’excavació de l’àrea situada a l’est de l’edifici K de l’assentament (125-75 ane).
 

El jaciment del Camp de les Lloses es caracteritza pel seu alt valor històric ja que n’exemplifica un dels pocs paradigmes arqueològics conservats a Catalunya de poblament militar romà relacionat amb la construcció d’una infraestructura viària d’època republicana (110 ane): la via del procònsol Mani Sergi,  el que permet aprofundir en el procés de romanització del nord est peninsular i dins del context general de la Hispània Romana.

L’inici de les intervencions arqueològiques científiques remunta l’any 1991, quan els propietaris volen urbanitzar el solar. Des de l'any 1991 al 2022 s’han realitzat tot un seguit de campanyes que configuren la història del jaciment. El  descobriment del mateix es remunta al 1916, any que es descobreix una estela ibèrica. L’any 1995 el jaciment és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN, al DOG núm 2077, 27/06/1995). L’any 2003 el solar esdevé propietat municipal i el 2006 s’inaugura el Parc Arqueològic amb el Centre d’Interpretació. El juny d’aquest 2022 s’ha inaugurat l’ampliació de l’edifici amb l’objectiu de fer la transició de l’equipament, en un futur molt proper, a Museu Registrat de la Generalitat.
 
Arxivat a