La biblioteca Joan Triadú inicia el trasllat a la Pilarín Bayés

La inauguració del nou equipament a Vic es farà el dia 7 d’octubre i hi haurà un cap de setmana de portes obertes

Els llibres abandonen la biblioteca Joan Triadú
Els llibres abandonen la biblioteca Joan Triadú | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
07 de juliol del 2022
Actualitzat a les 11:45h
Falten només tres mesos per a la inauguració de la nova biblioteca Pilarín Bayés, prevista pel 7 d’octubre. També hi haurà jornades de portes obertes, el 8 i 9 d'octubre. El centre englobarà tres pilars importants: cultura, educació-formació i atenció ciutadana.

Durant aquest mes de juliol es procedirà a la instal·lació del mobiliari adequat a cada espai de la biblioteca. A més, aquest dimecres ja es va iniciar el trasllat dels 80.000 volums procedents de la biblioteca Joan Triadú. "Hem començat pels llibres infantils, que s'aniran posant a prop de les prestatgeries de la nova biblioteca. Anem més depressa del que havíem previst", ha explicat Bet Piella, regidora de Cultura.

Piella ha argumentat que la biblioteca és més que una biblioteca. “Un espai de trobada on tothom serà benvingut. No només s’hi podrà anar a llegir, sinó també a badar i a descansa en un espai obert a tota la ciutadania. Hi haurà l’espai de silenci, d’estudi i de reflexió, a més d’una proposta d’activitats de dinamització menys convencional del que estem acostumats a veure en una biblioteca”.

Línia formativa i educativa
La biblioteca Pilarín Bayés serà, també, un espai per formar-se. L’aula multilingüe Anna Dodas oferirà una codocència amb centres educatius de la ciutat, un assessorament a professionals del món educatiu, un espai d'aprenentatge i de formació lliure amb tallers específics de curta durada. 

“Serà una planta formativa i educativa on tindrà cabuda un gran ventall d’edats de la nostra ciutadania”, ha apuntat la regidora d'Educació i joves, Elisabet Franquesa. L’equipament també comptarà amb l’espai de silenci i estudi M. Angels Anglada, a la segona planta, amb una aula dotada d’ordinadors, quatre sales de reunions i de treball i la sala d’actes 1 d’Octubre, amb entrada independent i preparada per fer-hi projeccions, conferències, xerrades o presentacions.

En els períodes d’exàmens, aquesta sala es convertirà en una sala d’estudi nocturn oberta fins a la 1 de la matinada per respondre a les necessitats dels estudiants. També hi haurà l’espai Lab Ausa configurat com un espai amb múltiples usos relacionats amb la música, la digitalització, el laboratori i la creació: “Som conscients que no disposem d’espais com aquest que estigui tan ben dotats. Creiem que tindrà molta demanda”, ha afegit Piella, que ha apuntat que serà l’únic servei taxat de la biblioteca.

Els noms dels espais corresponen a les propostes finalistes del procés participatiu que va definir el nom de la nova biblioteca, que ocuparà un total de 27 persones per donar resposta a la dimensió de l’edifici i a l’àmplia oferta d’activitats.

La biblioteca també liderarà el projecte socioeducatiu anomenat EBU (Escola Biblioteca Universitat). “La Universitat de Vic és una entitat molt rellevant a la nostra ciutat i volem que tingui un paper significatiu dins de la biblioteca fent ús, també, dels diferents espais”, ha afegit la regidora d’Educació. A més, l’equipament disposarà d’un servei d’atenció ciutadana on el públic podrà fer consultes, comunicar incidències o reclamacions, fer tràmits municipals o rebre qualsevol tipus d’informació sobre la ciutat i els seus serveis.

Visites participatives
Des del 23 d’abril s’han realitzat gairebé unes 60 visites a la biblioteca amb col·lectius de la ciutat: escoles, veïns i veïnes, empresaris i empresàries, llibreries, entitats socials i culturals i personal de l’ajuntament, que han exercit de prescriptors del nou equipament i han ajudat a aportar millores a un espai que compta amb una gran acceptació. Les visites prèvies a l’obertura es mantindran fins a finals de juliol i es calcula que hi hauran passat un miler de persones.

Homenatge a les víctimes de l’atemptat
Totes les sales de la nova biblioteca estan construïdes mirant el jardí que l’embolcalla, on s’hi han plantat 10 arbres d’espècies diferents en record a les deu víctimes de l’atemptat terrorista de 1991.
Arxivat a