Una visió diferent de la ciutat

El consistori infantil de Vic conclou un nou curs amb propostes per millorar el tracte a les persones grans

La Paula, en Marc, en Yassin, en Max i la Gal·la
La Paula, en Marc, en Yassin, en Max i la Gal·la | Adrià Costa
06 de juliol del 2022
Aquest juny ha acabat un nou curs, i també una nova edició del consistori infantil de Vic. Osona.com s'ha reunit amb cinc dels diversos representants d'aquest òrgan consultiu i participatiu de l'Ajuntament. Són en Marc, en Yassin, la Gal·la i en Max, del col·legi Sant Miquel, i la Paula de l'escola Sentfores.

"Com que l'alcaldessa [Anna Erra] no és una nena petita creu que podem donar una visió de la ciutat diferent", explica la Gal·la. Així es pronuncia la Paula, remarcant que veuen "la ciutat d'una altra manera", més "creativa i divertida". A principi de curs, doncs, Anna Erra va encarregar-los que fessin propostes al voltant del projecte "Tracta'm bé" sobre el bon tracte a les persones grans.

La darrera setmana de juny van proposar una sèrie d'activitats intergeneracionals i de funcionalitat per a la gent gran. Van des de lluitar contra el maltractament a la gent gran, fins a fer més activitats o posar més bancs a la ciutat.

Aquests consellers són escollits a través dels seus companys de classe. Cadascuna té un representant i amb la resta treballa el projecte que els ha demanat l'alcaldessa. Tal com expliquen els cinc alumnes, cada mes rebien un encàrrec que comunicaven als seus companys i després ho treballaven a classe.

Apunten que s'han sentit escoltats, sobretot perquè la figura de l'alcalde és més propera que si es va pujant més amunt. Els ha agradat aquest format de consistori infantil per fer arribar les seves visions. En aquest sentit, la Gal·la afegeix que hi hauria d'haver "un consistori de gent gran i d'adolescents perquè tothom ho veu diferent".

Amb consellers infantils des del 98
Vic compta amb un consistori infantil des del curs 98-99. Aquest òrgan té per objectiu que coneguin la institució, les seves funcions, la seva organització i el seu funcionament, i alhora que es consciencien sobre la pertinença a una comunitat i l'assumpció de responsabilitats. A tots els ha agradat l'experiència, però no es veuen fent política -ni d'alcaldes ni de regidors-, sobretot per les responsabilitats que exigeixen els càrrecs.

Tots cinc coincideixen en el fet que han après moltes coses durant aquest curs. En Yassin relata que van fer un joc per veure on havien de destinar tots els diners del pressupost, si a Esports o Medi Ambient, per exemple. 

"Em pensava que tot ho feia l'alcaldessa, però vaig veure que hi ha molts tècnics treballant", afegeix en Marc per la seva banda. De fet, la quantitat de gent que treballa a la "casa de la vila" ha sorprès els infants. En Max subratlla que, a part dels polítics, hi ha "més gent" molt important, com els escombriaires que treballen perquè "la ciutat estigui neta".

"En una ciutat no tot és mobiliari, la gent gran i els petits tenen un paper molt important. Sense tots ells no es podria explicar la història de Vic", reflexiona en Marc.

Finalment, tal com expliquen els infants, "el consistori infantil, a part de servir per millorar coses, també va bé per conèixer gent d'altres coles i fer noves amistats".
Arxivat a