​La UVic ja ha incorporat vuit investigadors d'Ucraïna

El BETA ha liderat la coordinació de la campanya #ScienceForUkraine a l'Estat espanyol, on fins ara s'han ofert 120 llocs de treball

Galyna Ryabukha, investigadora ucraïnesa del CT BETA, participant en una taula rodona sobre la campanya aquesta setmana.
Galyna Ryabukha, investigadora ucraïnesa del CT BETA, participant en una taula rodona sobre la campanya aquesta setmana. | UVic-UCC
Osona.com
30 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:55h
Des que va començar la invasió de l'exèrcit rus a Ucraïna, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC va liderar a l'Estat espanyol la campanya #ScienceForUkraine. Una iniciativa amb l'objectiu de donar oportunitats laborals als investigadors d'Ucraïna perquè poguessin continuar la seva carrera professional durant el conflicte.

En pocs dies, es va convertir en una iniciativa global que fins ara ha aconseguit oferir més de 2.000 oportunitats de treball per tot Europa a personal científic ucraïnès. Al mateix temps, la campanya ha ajudat a posar en contacte nombrosos estudiants de grau i màster d'Ucraïna amb universitats d'arreu del món que ofereixen estades específiques per a ells.

A l'Estat espanyol, on el CT BETA actua com a coordinador de la campanya, fins a l'actualitat s'han presentat aproximadament 120 ofertes de treball procedents de 75 institucions diferents (entre universitats, centres de recerca, centres públics recerca i altres institucions de l'àmbit científic) per a personal investigador ucraïnès, principalment investigadors postdoctorals i estudiants de doctorat. Al mateix temps, també ha permès articular centenars d'ofertes per a estudiants de màster i de grau perquè puguin continuar els seus estudis amb normalitat.

En aquest moment, entre el CT BETA i altres grups de la UVic-UCC, hi ha vuit persones ucraïneses que s'han incorporat a la institució, fent tasques de recerca i suport. En principi la seva estada és fins a finals d'any, depenent de l'evolució del conflicte als seus territoris i de la capacitat del CT BETA mateix per mobilitzar més recursos.

La UVic-UCC es va encarregar, sobretot, de gestionar la seva arribada a Vic i de buscar-los allotjament a la comarca una vegada finalitzava el que els oferia el Consell Comarcal d'Osona. Actualment, tots aquests investigadors resideixen a Tona, Vic i Seva, en habitatges pel seu compte, i s'han integrat plenament en les seves funcions laborals.

Gràcies a la implicació directa del personal ucraïnès que s'ha incorporat a la UVic-UCC, l'equip del CT BETA també ha tingut l'ocasió de poder contactar directament amb personal científic de 64 universitats ucraïneses de 14 ciutats, prioritzant les més afectades pel conflicte.

Sergio Ponsá, director del CT BETA, considera que en aquest moment l'objectiu de la campanya #ScienceForUkraine és "continuar contribuint a preservar la comunitat científica ucraïnesa, amb la voluntat que algun dia pugui participar en la reconstrucció del seu país". Ponsá afegeix que una campanya com aquesta "ens permet crear nous vincles amb entitats d'allà que, alhora, poden enriquir-nos molt a nosaltres".
Arxivat a