1 de 10
UVic-UCC

«Com és possible que es continuï qüestionant la necessitat de salvar una vida?»

Òscar Camps, fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, ha estat investit doctor honoris causa per la UVic-UCC

Òscar Camps pronunciant el seu discurs a la UVic | UVic-UCC
per Osona.com, Vic, Catalunya | 29 de juny de 2022 a les 18:33 |
Òscar Camps Gausachs (Barcelona, 1963), defensor dels drets humans, activista social i fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, ha estat investit doctor honoris causa per la UVic-UCC aquest dimecres a l'Aula Magna, acompanyat per més de 200 persones entre el claustre de doctors i la resta de membres de la comunitat universitària, familiars, amics i col·laboradors del nou doctor.

Camps ha encetat el seu discurs d'agraïment per la distinció rebuda repassant els diferents actes de servei que l'ONG Open Arms ha fet fins ara. "Nosaltres, des de la nostra petita ONG, només estem intentant omplir el buit que deixen els nostres representants polítics i les nostres administracions", ha comentat, subratllant que "som en un moment crític en la història de la humanitat", amb 53 conflictes en curs al planeta i amb el mar Mediterrani convertit en una fossa comuna. "No podem negar que la tercera guerra mundial ha començat i es tracta, aquesta vegada, d'una guerra contra els drets humans", ha subratllat referint-se també al recent succés a la tanca de Melilla on han mort desenes de persones.


El nou doctor honoris causa ha considerat el seu homenatge com una excusa per "insistir en l'aliança entre el coneixement i l'acció, entre l'esfera acadèmica i els defensors dels drets humans que treballem al terreny, dia a dia" que, ha dit, "cobra un sentit profund per provocar un impacte efectiu en la nostra societat. Conscient que l'ONG que dirigeix s'ha convertit en una presència incòmoda i que la seva tasca sovint ha estat perseguida i criminalitzada, el nou doctor s'ha preguntat: "Com és possible que en ple segle XXI es continuï qüestionant la necessitat de salvar una vida?".

Tot seguit ha afegit que "tenim un llarg camí per recórrer com a societat" i ha subratllat que cal "formar les noves generacions amb capacitats crítiques, amb la visió d'una societat més justa i igualitària". En aquest sentit, ha fet una crida a la Universitat a mantenir un compromís "per un model educatiu fonamentat en l'empatia, en la fraternitat, en una ètica que consideri valuosa la informació i el coneixement, però que també defensi el valor d'una vida humana per sobre de totes les coses". Camps ha conclòs el seu discurs dient: "Gràcies per no deixar-nos sols. Necessitem tots els sectors de la societat units en aquest esforç".


La cerimònia ha estat presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Argimon, i ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Arimany; i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata. L'acte formava part de la celebració del 25è aniversari de la UVic-UCC.
 

Josep Eladi Baños i Òscar Camps després de rebre la medalla Foto: UVic-UCC.


Josep Eladi Baños ha apuntat que concedir aquest doctorat "és per a la nostra universitat una obligació moral, atès el deure que tenim com a éssers humans de respectar la vida i atès el perill que suposa sortir al mar a la recerca de barques a la deriva plenes de persones al límit de la desesperació". “El nostre benestar, la nostra frivolitat quotidiana, la nostra recerca d'objectius de millora i d'ascens social no ha de ser un obstacle perquè deixem de ser persones", ha manifestat Baños, "i aquest és el missatge que volem que els nostres estudiants entenguin quan atorguem aquest doctorat honoris causa al senyor Òscar Camps".

El rector ha apuntat que l'homenatjat "és un referent" i que amb l'acte d’aquest dimecres la universitat "assumeix els valors i l'exemple de vida compromesa amb els més necessitats com a propis".

 

Participació