​Santa Eugènia de Berga enderrocarà «la garrafa» de l'església

La majoria de veïns decideixen eliminar l'edificació adossada al temple i amb poc valor històric

L'edificació adjacent a l'església de Santa Eugènia de Berga, coneguda com «la garrafa».
L'edificació adjacent a l'església de Santa Eugènia de Berga, coneguda com «la garrafa». | Adrià Costa
27 de juny del 2022
Santa Eugènia de Berga enderrocarà “la garrafa”, l'edificació adjacent a l’església romànica. Així ho ha decidit aquest juny la ciutadania en una consulta vinculant. En aquest procés participatiu sobre l'avantprojecte de millora dels encontorns del temple, es proposaven tres opcions: mantenir “la garrafa”, mantenir-la però separar-la de l'església, o eliminar-la. Dels 125 veïns que hi han participat, 109 (87%) han optat per treure-la, 10 persones han votat mantenir-la i 6 separar-la.

En declaracions a Osona.com, l'alcalde Xevi Fernández explica que a l'hora de treballar en el projecte dels encontorns del centre van veure que “la garrafa” era "un element determinant". "Com a poble, mai havíem tingut el debat i la millor manera de decidir-ho era amb aquest procés de participació ciutadana", apunta.

Decidit això, ara es comença a treballar el projecte executiu. A sobre la taula hi ha els materials o paviments que s'utilitzaran i el mobiliari urbà que s'hi col·locarà, entre altres. També s'haurà de determinar quants cotxes podran aparcar-hi i que hi hagi "el mínim de barreres arquitectòniques".

El govern espera poder aprovar-lo a finals d'any i poder-lo licitar abans del maig del 2023 per tal que comencin les obres.

Una edificació amb poc valor històric
“La garrafa” es va edificar a la dècada dels anys cinquanta (1956-1958) quan es feien restauracions a les esglésies d'arreu de Catalunya. “Es va construir com un element provisional" perquè els feligresos i veïns poguessin celebrar-hi cerimònies. En aquest sentit, l'alcalde subratlla que "no té un valor històric", però podia tenir "un valor sentimental" per algú. La que sí té un valor històric és l’església, considerada un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

El primer procés participatiu
Tot i que Santa Eugènia està immers en els pressupostos participatius, aquesta consulta ha estat el primer procés participatiu amb inici i final. És el primer "de tota la història", subratlla l'alcalde. En fa una bona valoració i afegeix que, de cara a futurs processos, "sempre hi ha coses a millorar", com la participació. "Cal veure que si no votem, els altres acabaran decidint per nosaltres", reflexiona.

Sigui com sigui, aquest no serà l'últim procés participatiu. Fernández assegura que en projectes rellevants no descarten apostar per les consultes ciutadanes.