​Una festa major a Vic com les d'abans

Torna el concert de gran format a la plaça amb la Pegatina, La Crida o la jornada castellera

Durant la presentació de la festa major de Vic.
Durant la presentació de la festa major de Vic. | Carles Fiter
22 de juny del 2022
Vic tornarà a viure una festa major com les d'abans. Del 27 de juny al 10 de juliol, més d'un centenar d'activitats per a tots els públics es repartiran per tota la ciutat en una edició que torna a la plena normalitat. Així ho explicaven aquest dilluns l'alcaldessa Anna Erra i la regidora de Cultura, Bet Piella.

Erra destacava que hi haurà una festa major "al 100%" per fer "tornar a brillar la ciutat". "Volem que la plaça es torni a omplir com sempre", afegia l'alcaldessa. I així serà. Un dels fets més destacats és la recuperació del concert de gran format amb La Pegatina, que presentarà el seu nou disc Hacia otra parte (4 de juliol).

També hi haurà concert amb l'Orquestra Maravella a la plaça Major, concert d'Havaneres a la plaça Gaudí, concert de Lo Pau de Ponts a la plaça del Carbó, ball de Tornaboda amb Lucky Luke a la plaça dels Màrtirs, i Sopar de Carmanyola i concert del grup Arribar i Ploure al Parc dels Estudis.

Qui també torna és La Crida amb tota la seva esplendor. Les tres colles de la ciutat liderades pel seu cap de llúpia es tornaran a veure les cares pels carrers de la ciutat. També es recupera el correfoc amb el seu format habitual. Deixarà de ser estàtic com l'any passat, i recorrerà els carrers de la ciutat. Arrencarà a la plaça Santa Teresa.

Tradició i aniversaris a les festes populars
La vessant popular té un pes molt important a la festa major de Vic. Per això, no hi faltaran els actes més tradicionals i de cultura popular pel dia del patró de la ciutat, 5 de juliol, Sant Miquel dels Sants. El seguici, doncs, tornarà al carrer amb totes les seves danses tradicionals: el ball de l'Àliga, el ball dels gegants o la dansa de l'espígol.

Bet Piella destacava que, per primera vegada, l'Ajuntament ha conreat l'espígol a través d'un acord amb Osonament, que l'ha cuidat i fet créixer durant aquests dos últims anys.

Enguany el portador del penó durant el seguici és Miquel Cañellas i l'autor del vers de l'espígol és Robert Jové.

Tal com recordava Eduard Costa, de la comissió de la festa major, enguany hi ha molts aniversaris al bestiari de la ciutat. El Merma fa 190 anys; els Gegants i la Vella, 160; i el Nen, 122. També fa 20 anys de la recuperació de l'Àliga i els 15 del Bou i la Mulassa.

Tampoc hi faltaran les sardanes ni els castells. D'una banda, pel que fa a les sardanes, en lloc de celebrar-se després del Seguici de Sant Miquel, es faran l'endemà -6 de juliol- a la tarda amb la Cobla Vila d'Olesa.
 

Durant la presentació de la festa major de Vic. Foto: Carles Fiter.


Quant als castells, també tornen a la plaça. La jornada castellera se celebrarà el diumenge, 10 de juliol, amb els castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt i, òbviament, els Sagals d'Osona. Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.

Cartells de festa major
Marta Prat Salvans és l'autora del cartell de la festa major d'enguany. Amb aquest cartell, Prat ha jugat amb la dualitat de les festes religioses i populars. Es basa en un full de goigs de Sant Miquel modificat. Els angelets dels peus s'han convertit en els tres caps de llúpia i hi ha representats els tres colors de la ciutat.

D'altra banda, Júlia Gonell Martos és l'autora del cartell de la festa major infantil. Al cartell també s'hi poden veure els elements més representatius de la ciutat: globus, castells i els tres caps de llúpia.
Arxivat a