​La Diputació restaura pastures abandonades per reduir el risc d'incendis a Osona

La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos

Ramat de la Casanova de Sora.
Ramat de la Casanova de Sora. | Patxi Uriz (DiBa)
Osona.com
25 de juny del 2022
La Diputació de Barcelona ha promogut la restauració d'antigues pastures abandonades per reduir el risc d'incendis a les comarques d'Osona, el Berguedà i el Moianès. Segons un comunicat d'aquesta setmana, els treballs s'han portat a terme en 14 finques de Zones d'Actuació Prioritària (ZAP).

Les actuacions han consistit a fer aclarides, recuperacions de pastures, esporga d'arbres i desbrossada d'arbustos i matolls, entre altres. Aquestes tasques s'han realitzat seguint criteris de gestió forestal sostenible, conservació del paisatge i millora de la biodiversitat.

Aquestes actuacions s'emmarquen en l'estratègia "BCN Smart Rural" per transformar el sistema agroalimentari de la demarcació. Prioritza la reintroducció de ramats als boscos amb l'objectiu de reduir el risc de grans incendis forestal i valoritzar la carn dels animals criats en llibertat.

La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos, una xifra que representa el 66,8% del total del territori. Aquesta superfície és cada cop més gran, a causa de l'abandonament de camps de conreu, que són substituïts per masses arbrades i matolls descontrolats. Aquesta situació, unida a l'escalfament global, provoquen que la preocupació augmenti any rere any.