Arrenca la consulta pel canvi de nom de Sant Miquel de Balenyà

Els veïns poden votar divendres a la tarda i diumenge tot el dia a la Sala Cultural El Teatre

Sant Miquel de Balenyà podria canviar de nom
Sant Miquel de Balenyà podria canviar de nom | Josep M. Montaner
Osona.com
17 de juny del 2022
Els veïns de Sant Miquel de Balenyà estan cridats a les urnes. Aquest divendres a la tarda (de 17 a 20) i tot diumenge (de 9 a 20h), la Sala Cultural El Teatre acull una consulta per decidir si mantenir el nom del poble o canviar-lo per Balenyà de l'Estació. Poden votar presencialment tots els empadronats majors de 16 anys.

Balenyà Estació o l'Estació de Balenyà és com popularment es coneixia antigament aquest terme, que depenia de Seva, creat al voltant de la via del tren que unia Barcelona amb Vic. L'any 1991, l'Ajuntament de Seva va estipular que el poble passaria a dir-se Sant Miquel de Balenyà i 30 anys després hi ha veïns que veuen perillar el nom històric de Balenyà.

Després de decidir separar-se de Seva ara fa cinc anys creant una entitat municipal descentralitzada (EMD), els grups volen ratificar el nom del poble. Tal com explicava el president de l'EMD, Toni Vallbona, a l'ACN, el nom alternatiu Balenyà de l'Estació ha estat acceptat per l'Institut d'Estudis Catalans.

L'ens, però, no va acceptar la proposta històrica de Balenyà Estació perquè no la considerava correcte etimològicament. Tampoc han pogut escollir dir-se simplement Balenyà, perquè aquest nom ja el té assignat el municipi veí dels Hostalets de Balenyà.

Aquesta consulta no és vinculant, però el president de l'EMD assenyala que "no mirarem cap a una altra banda". El canvi, si s'escau, després s'elevaria al ple de Seva.