Tona tindrà una instal·lació fotovoltaica per a l'autoconsum i renovarà l'enllumenat

El municipi ha rebut dues subvencions de la Diputació en el marc del programa Renovables 2030

A Tona s’hi invertiran uns 1,5 milions d’euros en total en el marc del programa Renovables 2030.
A Tona s’hi invertiran uns 1,5 milions d’euros en total en el marc del programa Renovables 2030. | Diba
Osona.com
15 de juny del 2022
Aquest juny, el diputat d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha visitat Tona per conèixer els dos dels tres projectes que s'executaran dins del programa sectorial Renovables 2030. Es tracta de la instal·lació per a l'autoconsum col·lectiu i la renovació de les llumeneres públiques.

D'una banda, la instal·lació fotovoltaica anirà al pavelló municipal des d'on s'abastirà a quatre edificis municipals més amb energia renovable, com la piscina municipal, els vestidors del camp de futbol, l'Espai Muriel Casals i els Mòduls de l'Espai Entitats. Aquesta infraestructura tindrà una potència de 96,76 kW pic i produirà 149.340 kWh a l'any, quantitat que cobreix les necessitats elèctriques de tots cinc equipaments.

Això comportarà un estalvi de 72 tones d'emissions de CO₂ i una reducció de la factura elèctrica municipal en més de 65.000 euros anuals. La Diputació de Barcelona sufragarà amb 101.000 euros el projecte amb la línia de subvencions del Programa sectorial Renovables 2030.

D'altra banda, Tona també rebrà una subvenció de quasi 1,4 milions d'euros per renovar l'enllumenat públic dins d'aquest programa. L'actuació consisteix a canviar el 92% de les llumeneres (més de 2.200 punts), de vapor de sodi a LED, la qual cosa comportarà un estalvi energètic de 450.000 kWh i de 135.000 euros anuals en la factura elèctrica municipal, a més d'una reducció de 216 tones d'emissions de CO₂.

El diputat d'Acció Climàtica va felicitar el municipi perquè ha fet "els deures" i demostra que la col·laboració entre administracions "és fonamental i ens fa a tots molt més eficients". Per la seva banda, l'alcalde de Tona, Amadeu Lleopart, remarcava que "la sostenibilitat energètica és un dels cinc eixos del mandat actual"; i el regidor d'Ecologia i Territori, Josep Valldeoriola, assegurava que el programa és "un impuls importantíssim per al territori, que tindrà cinc nous equipaments que funcionaran amb energia renovable, gràcies a la Diputació de Barcelona".

Aquests dos projectes formen part del programa Renovables 2030, que està dotat amb 50 milions d'euros i té per objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

El programa es desplegarà fins al 2024. Fins ara, ja s'han rebut 170 sol·licituds, més de la meitat per a la instal·lació de fotovoltaiques. Del total de peticions, un terç són d'ens locals de la comarca d'Osona.
Arxivat a