Premien l'institut escola de Sant Pere de Torelló per apropar la ciència als més menuts

El guardó, convocat per l'UManresa, ha reconegut la proposta "Materialoteca", que promou l’acostament dels infants a les propietats de diferents materials i a l’experimentació

L'equip d'infantil de l'Institut-Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló just després de recollir el premi
L'equip d'infantil de l'Institut-Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló just després de recollir el premi | UManresa
NacióManresa
11 de juny del 2022
La proposta titulada Materialoteca, elaborada per docents d'infantil de l'Institut Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló, ha guanyat la quarta edició del Premi La Ciència i els Infants; un certamen convocat per UManresa amb la col·laboració d'ICL-Iberia, el Parc de la Séquia i el Consell Comarcal del Bages.

El guardó té com a objectiu promoure i millorar l'educació científica a la primera infància i en el qual, enguany, s'hi han presentat deu projectes de deu equips educatius de centres del BagesOsona i el Solsonès.

Segons el jurat, el projecte premiat apropa "de manera original" conceptes científics als més menuts així com també els potencia la iniciativa de voler descobrir i aprendre més.

A banda d'aquest reconeixement, el certamen també ha distingit la proposta de la llar d'infants La Lluna de Manresa que, sota el nom Buida la caixa, busca, a través de materials triats acuradament, afavorir entre els nens i nenes la iniciativa.

El tercer premi ha anat a parar a mans de l'Escola de Llobera de la ZER El Solsonès. Del seu projecte, La natura enganxa, el jurat n'ha ressaltat "la cura de la tria dels materials, la presentació, la connexió amb la natura i els diferents nivells de complexitat" que permet la proposta. 

La dotació econòmica del primer premi ha estat de 600 euros; la del segon, de 400, i la del tercer, de 200. En tots tres casos, els diners s'han de destinar a material educatiu per a l'aprenentatge científic per al centre.

Totes les propostes, posades a prova per infants
La valoració de les propostes es va fer en el decurs d'una matinal que es va desenvolupar al Lab 0_6 d'UManresa i que va comptar amb la participació d'infants que van posar-les a prova.

El jurat que les va valorar estava format per la consellera de l'Àrea d'Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages, Sílvia Tardà; Eudald Serra, director del Museu de la Tècnica de Manresa; Sílvia Mampel, coordinadora del Grau en Mestre d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa de la UVic-UCC; i Anna Hinojo, educadora del Lab 0-6 d'UManresa i mestra a l'Escola Puigberenguer de Manresa. 

Seguir creixent per promoure l'educació científica entre els més menuts
El premi La Ciència i els Infants s'adreça a mestres responsables de grups escolars amb infants fins als 6 anys de centres educatius de la Catalunya Central. El guardó reconeix propostes de ciència elaborades per equips docents i adreçades als seus grup classe. A més de preparar la proposta, els docents l'han de documentar i recollir-ne la informació bàsica en una fitxa. 

El premi valora la capacitat de les propostes per orientar l'acció dels infants cap a la mobilització d'un concepte científic, la possibilitat d'afavorir la iniciativa diversa i les diferents solucions, l'originalitat en el seu enfocament i la cura en la tria dels materials. Des de l'organització s'espera que, una vegada represa la normalitat de la convocatòria, en properes edicions es rebin moltes més propostes al premi.