​Recuperar el sentit de comunitat per reactivar l'economia al sud de Vic

En marxa un projecte de Comunalitat Urbana de la mà de la cooperativa La Fera Ferotge, l'Associació Tapís, l'associació de veïns del Remei i l'Ajuntament de Vic

Integrants de la nova Comunalitat Urbana de Vic que vol reactivar l'economia i el teixit social als barris del sud de la ciutat.
Integrants de la nova Comunalitat Urbana de Vic que vol reactivar l'economia i el teixit social als barris del sud de la ciutat. | ACN
03 de juny del 2022
Aquesta setmana s'ha presentat la Comunalitat Urbana de Vic, una iniciativa que té per objectiu treballar la recuperació econòmica dels barris del sud de la ciutat a través d'una estructura d'ajuda mútua. La cooperativa La Fera Ferotge, l'Associació Tapís, l'Associació de Veïns i Veïnes del Remei i l'Ajuntament són els encarregats d'impulsar i desplegar aquest projecte que té com a base el sentit de comunitat, a través de les xarxes veïnals, el teixit comercial de proximitat i la vida de barri.

Durant la roda de premsa de presentació, Laia Hernández, de La Fera Ferotge, explicava que aquest projecte és "una oportunitat de gestionar una estructura d'ajuda mútua" que generarà "un treball en xarxa mancomunat". Tot i que es parteix de quatre entitats "activadores", es vol obrir a la resta d'associacions que hi vulguin participar dels barris del Sud, que tenen una població de 20.700 persones. Es tracta del Remei, la Calla, l'Estadi, l'Horta Vermella, Santa Anna, la Serra de Sanferm i la Plaça d'Osona.

Aquesta és una de les 22 Comunalitats Urbanes desplegades a tot Catalunya i s'emmarca en el Programa d'Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya. En total s'han destinat uns 8 milions d'euros. En el cas de Vic, el pressupost és de 350.000 euros.

Segons el director general d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, es tracta d'un projecte que pretén recuperar "les xarxes veïnals, el teixit comercial de proximitat i la vida de barri", a través de propostes col·lectives per "ajudar-se mútuament i recuperar el sentit de comunitat" i que responguin a les necessitats dels veïns.

Per la seva banda, el regidor de Barris, Josep Ramon Soldevila, subratllava que és "una oportunitat" per al Remei i el sud de la ciutat, ja que permet "una transformació i millora" des de l'òptica de "la corresponsabilitat amb les entitats".
 

El director general d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal, durant la presentació a Vic de la Comunalitat Urbana. Foto: ACN.


El desplegament en tres eixos principals
El desplegament del projecte al sud de la ciutat, en els propers dos anys, s'estructura en tres pilars bàsics: cohesió social i igualtat d'oportunitats; ocupabilitat i emprenedoria col·lectiva; i habitatge i gestió d'espais públics i comunals.

Cada entitat lidera un d'aquests eixos. Pel que fa al primer, de cohesió, tal com explicava Hernández de La Fera Ferotge, està enfocat per tal que infants i joves de la zona tinguin les mateixes oportunitats i puguin assolir un futur digne.

Quant a l'ocupació i emprenedoria, que vetlla l'Associació el Tapís, Trini Molist apuntava que es vol donar suport a la xarxa de comerços i valor a què fan, així com també generar activitat econòmica "en el sentit més ampli". En definitiva, "afavorir la qualitat de vida de les persones i els entorns on viuen".

Finalment, pel que fa a l'habitatge i la gestió d'espais públics anirà a càrrec de l'Associació de Veïns del Remei. Mar Cañelles afirmava que les principals línies de treball són l'obtenció de dades en relació a l'accés a l'habitatge; l'acondicionament i la gestió col·laborativa dels espais públics per una major relació social; i disposar d'un local de referència per al veïnat.

De fet, aquesta és una de les peticions històriques dels veïns. El regidor apuntava que això podria quedar resolt de cara al setembre quan es preveu que l'associació podrà disposar d'uns 180 m². El nou espai també ha de servir com a seu de la Comunalitat Urbana.

Arxivat a