​Injectar un químic als arbres per frenar l’eruga del boix

La prova pilot, que s'inicia a Olot, és una tècnica que ja s’ha utilitzat contra la processionària del pi

La nova tècnica que prova Acció Climàtica consisteix en la injecció del producte químic directament a l'arbre
La nova tècnica que prova Acció Climàtica consisteix en la injecció del producte químic directament a l'arbre | ACN
Redacció
04 de juny del 2022
L'objectiu és preservar les boixedes d'alt valor natural dels atacs de la papallona del boix. La prova pilot, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, ha començat al Parc Nou d'Olot i el tractament experimental consisteix a injectar un insecticida al tronc de la planta perquè circuli per la saba, arribi a les fulles i mati les erugues quan se n'alimentin. No és el primer cop que s'utilitza aquesta tècnica anomenada endoteràpia vegetal a Catalunya.
 
El cap del Servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné, ha remarcat que s'ha fet servir per combatre altres plagues com la del morrut de les palmeres o la processionària del pi amb resultats "molt positius". "Ara hem començat a fer-ho amb el boix i esperem una eficàcia elevada, però durant un any avaluarem els resultats perquè és una fusta especial i veurem quina persistència té el producte en les fulles", ha afegit.
 
Acció Climàtica remarca que aplicar el producte directament a l'arbre o arbust evita polvoritzar insecticida afectant l'entorn i altres espècies. Si l'assaig surt bé, Giné subratlla que es comptarà amb una "molt bona tècnica per lluitar contra aquesta plaga en arbres grans" i aconseguir així preservar les boixedes.
 

Una eruga del boix Foto: Osona.com.

 
Un estudi fet pel Departament confirma que aquesta espècie invasora ja és present a 193 municipis de 23 comarques. La papallona ha arribat ja a les comarques de la Segarra i el Baix Camp on fins ara la plaga no era present. Les comarques amb major extensió i grau d'afectació són la Garrotxa, Osona, el Ripollès, el Berguedà i el Moianès.
 
Un 31% dels boixos catalans, afectats
La papallona del boix és una espècie invasora que s'alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Els efectes de la plaga són molt impactants perquè deixen els boixos absolutament defoliats, cosa que en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.
 
Es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 170.000 hectàrees, un 31% del total de boixos. Les primeres papallones acostumen a volar a partir del mes de juny. D'agost a octubre, la plaga té dues generacions més que fan que sigui molt abundant en ple estiu. Això provoca, també, alarma social per la gran quantitat de papallones atretes per la llum que voleien al voltant de llums en aquest època de l'any.