25 anys acostant i fomentant la lectura a pobles d'Osona

El Bibliobús Guilleries arriba a 10 municipis de la comarca i assessora als usuaris a trobar el llibre ideal

La bibliotecària del Bibliobús Guilleries, Anna Collell i el conductor i tècnic auxiliar Joan Costa
La bibliotecària del Bibliobús Guilleries, Anna Collell i el conductor i tècnic auxiliar Joan Costa | Adrià Costa
02 de juny del 2022
"Està molt bé que existeixi el Bibliobús. Així es pot acostar la lectura a tothom". Aquest divendres, l'Anna i en Pere han anat a tornar els llibres al Bibliobús Guilleries que fa parada a Santa Eugènia de Berga. Hi són assidus. Ell es decanta per revistes d'història o biografies, mentre que ella es decanta més per "novel·les d'emocions". A la canalla els hi han de forçar més la lectura amb temes que els captivin, però, d'exemple, segur que els n'hi donen.

El que no saben la majoria dels usuaris és que el Bibliobús Guilleries està d'aniversari: celebra 25 anys. Aquesta biblioteca sobre rodes, de la Diputació de Barcelona, atén una població de 17.740 habitants de 10 municipis d'Osona. Durant tots aquests anys, s'ha portat a terme una reasignació entre les rutes del Guilleries amb altres bibliobusos que donen servei a la comarca, com el Tagamanent i el Puigdon, el 10è -i darrer- bibliobús que es va inaugurar el 2016.

Amb aquesta flota de 10 vehicles, els bibliobusos donen servei a 110 pobles d'entre 300 i 3.000 habitants que no disposen de biblioteca de la demarcació de Barcelona. "Un dels reptes és arribar a tots els municipis que no estan coberts", explica Rosa Poch, responsable de bibliobusos dels Serveis de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació.

Qui va gairebé cada setmana al Guilleries és en Miquel Àngel. Des de Santa Eugènia, demana per llibres de novel·la negra. "Va molt bé perquè així no ens hem de desplaçar a Vic o Taradell", explica.

La selecció dels llibres
D'altra banda, la Montse hi va a buscar novel·les i l'assessoren perquè ja saben què li agrada. "La veritat és que m'ho encerten moltes vegades", confessa. Els encarregats del Guilleries són la bibliotecària Anna Collell i el conductor i tècnic auxiliar Joan Costa.

"Al pas del temps, vas coneixent els gustos de la gent", explica en Joan, que molt sovint fa de prescriptor als usuaris del Guilleries. "A vegades els has de convèncer perquè no els acaba d'agradar la portada o el veuen massa gruixut", afegeix.

Tal com explica l'Anna, la selecció de llibres es fa a través de dues vies. D'una banda, cada mes, la Diputació ofereix una tria de documents -i un límit de pressupost- i s'escullen "segons la política de col·lecció o allò que els demanen els usuaris". D'altra banda, també disposen de diners per anar a llibreries de proximitat on solen comprar les últimes novetats de novel·les, ja que aquesta via és més ràpida.

De fet, segons els seus responsables, els usuaris adults del Guilleries acostumen a demanar novel·les. Paral·lelament, també tenen molta sortida els llibres per a nadons i infants. Al Bibliobús Guilleries hi caben entre 5.000 i 6.000 llibres. "La meitat de la col·lecció la tenim aquí i l'altra, al magatzem", explica l'Anna.
 

Anna Collell buscant un llibre que li han demanat. Foto: Adrià Costa


Des de fa un temps, a Santa Eugènia disposen d'un servei de retorn. Una bústia on els veïns de la zona poden tornar els llibres sense haver d'esperar al dia que hi ha el Bibliobús. La iniciativa ha tingut molt bona rebuda al poble.

La creació del lector
El Guilleries rep visites també de les escoles dels pobles on va. Precisament, Joan Noguer, regidor de joventut, promoció econòmica i turisme de Santa Eugènia, subratlla que es va decidir reubicar el Bibliobús al davant de l'escola perquè així "quan la canalla surt de l'escola, pot venir". "Així també es fomenta la cultura, la cultura de Bibliobús", afegeix.

De fet, Rosa Poch explica que un dels grans objectius de Bibliobús i qualsevol biblioteca és "el foment de la lectura". En aquest sentit, subratlla que gràcies als bibliobusos s'han creat molts lectors, que des de ben petits han pogut conèixer aquest servei.

Revalortizació del servei
La responsable de bibliobusos també destaca que arran de la Covid també hi ha hagut una revalorització del servei, sobretot pels confinaments -municipal i comarcal-. "Era l'únic espai de lectura en molts pobles", diu.

En aquest sentit, reitera que s'ha posat molt més en valor per part de l'usuari, que també ha descobert que és molt més que un servei. També s'hi ofereixen altres activitats culturals, com clubs de lectura. En el cas del Guilleries, hi ha un club a Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes, amb una vintena de membres cadascun.

O Bibliobús o biblioteca
Sant Julià és el poble més gran que rep setmanalment el Guilleries. Paral·lelament, però, està fent una biblioteca municipal. "El Bibliobús hi serà fins al dia que hi hagi la biblioteca", explica Poch. Llavors anirà en un altre municipi que ho hagi sol·licitat o s'augmentarà la periodicitat d'un altre que, per exemple, només sigui quinzenal. En cap cas es duplica el servei -de biblioteca i Bibliobús-. "Preferim optimitzar en municipis que no disposen de cap servei", conclou la responsable.

Arxivat a