​Argimon inaugura l'ampliació del consultori de Calldetenes reivindicant l'atenció primària

El centre disposa d'uns 322 m2 i consta de sis consultes i una sala d'ecografies

Inauguració de l'ampliació del CAP de Calldetenes
Inauguració de l'ampliació del CAP de Calldetenes | Adrià Costa
02 de juny del 2022
Actualitzat a les 9:12h
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va inaugurar aquest dijous a la tarda la remodelació i l'ampliació del consultori de Calldetenes. Durant els parlaments, Argimon va lloar la tasca dels professionals de l'atenció primària i va instar-los a "reivindicar amb orgull" la seva feina.

"Això és medicina en el sentit ampli", deia el conseller, subratllant que l'atenció primària significa "proximitat, empatia, cuidar i acompanyar". "En un moment o altre, tots haurem de fer ús de l'atenció primària", deia el conseller.

També destacava la importància de l'entorn on es treballa: "També és un salari emocional poder atendre bé la gent en un espai amb llum i ampli".

Per la seva banda, l'alcalde Marc Verdaguer subratllava que el nou equipament no tindria sentit sense "el valor humà" del consultori. Per això, calia posar-los "les instal·lacions i la infraestructura necessària".

Un consultori petit des de feia sis anys
"Amb el pas dels anys, el consultori se'ns havia quedat petit, i amb la pandèmia es va fer més evident", explicava Marc Verdaguer. En aquest mateix sentit, Anna Ribas, directora del consultori local que gestiona l'ICS, recordava que s'havia fet la petició feia sis anys i després de buscar altres localitzacions el projecte es va fer realitat.

Durant aquest procés es van buscar diversos emplaçaments i, finalment, tal com relatava l'alcalde, es va acordar que "el millor lloc" era el Casal dels Avis, l'espai del costat. "Ara podem disposar d'un consultori com el poble es mereix", concloïa l'alcalde.

Gairebé el doble d'espai
El consultori de Calldetenes disposava de 184 m² de superfície construïda amb tres consultes, una de les quals de dimensions reduïdes. Amb l'ampliació, el centre disposa de 321,62 m² i consta de sis consultes (1 d'atenció urgent) i una sala d'ecografies. També disposa d'una sala de personal, vestidors i espai per emmagatzematge.

"L'ecografia és el fonendoscopi del segle XXI, un element essencial, que ens permet tenir més capacitat de resolució", deia el conseller, destacant també que, a més, "és un equip docent".

 

Inauguració de l'ampliació del CAP de Calldetenes Foto: Adrià Costa.


Tant Verdaguer com Ribas, van agrair l'esforç dels professionals del consultori -i també de l'Ajuntament que és a sobre-, que han mantingut el servei obert durant tot el procés d'obres. També van transmetre l'agraïment a CatSalut.

A més de l'equip del consultori de Calldetenes, a l'acte d'inauguració també hi havia la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, la delegada de Salut a la Catalunya Central, Imma Cervós, i la directora del SAP Osona, de l'ICS, Anna Moreta.

I les altres ampliacions?
Vic, Manlleu i Torelló també han reclamat en reiterades ocasions una ampliació dels seus centres. Preguntat per això, Argimon va respondre que en les properes setmanes s'anunciarà les inversions que es faran en el camp de l'atenció primària. "Tenim claríssima la consciència que hi ha, però els recursos són limitats", deia el conseller, avançant que a Osona hi haurà alguna cosa, però no tot el que s'ha reclamat.