«Als Premis Innovacat hi ha molts empresaris amb ganes d'innovar»

L'Ajuntament de Manlleu i sis grans empreses d'Osona reprenen el fil d'aquests històrics guardons amb una dotació de 40.000 euros

Presentació dels Premis Innovacat
Presentació dels Premis Innovacat | Adrià Costa
02 de juny del 2022
El 5 de març del 2020 es va presentar a les instal·lacions d'Isern la vuitena edició dels Premis Innovacat. Cap dels presents –empresaris, representants de l'Ajuntament de Manlleu i periodistes, entre altres-, podien imaginar-se que era dels últims actes públics que assistirien abans d'un inèdit i traumàtic confinament. Dos anys i tres mesos després, s'ha reprès el fil amb la (re)presentació d'uns guardons que pretenen motivar la innovació entre el teixit empresarial d'Osona i la Catalunya Central.

“No es podien perdre”
Els Premis Innovacat van sorgir el 2005 de la mà de l'Ajuntament de Manlleu així com les empreses Benito i Bon Preu. Amb una convocatòria bianual, reconeixen tant empreses consolidades –20.000 euros per a projectes de més de 5 anys- com joves –12.000 euros si no s'ha arribat al llindar de 5 anys-. En aquesta convocatòria, a més, es podran atorgar un accèssit dotat en 5.000 euros per a cada categoria.

L'any 2020 s'havia d'arribar a la vuitena edició amb un increment de la dotació econòmica i amb la incorporació de dues noves empreses, Esbelt i Isern. En aquest darrer cas, a més, suposava “tancar el cercle” perquè una dècada ençà havia estat reconeguda per la seva aposta pel sector mèdic.

“Tothom tenia clar que no podíem perdre els premis”, explica Eudald Sellarès, regidor de Promoció Econòmica de Manlleu. En aquesta ocasió, s'ha escollit l'entorn històric de la colònia Rusiñol de Manlleu per escenificar la represa. S'ha mantingut la campanya promocional –“Això no és una pedra”- i bona part de les novetats presentades fa dos anys. Compta amb el suport de sis grans empreses de la comarca –BonPreu, Casa Tarradellas, Esbelt, Girbau, Isern i Seidor- i la mateixa voluntat de motivar la innovació entre el teixit empresarial.
 


Només fer l'exercici de presentar el projecte als premis ja val la pena empresarialment.

Marià Isern, conseller delegat d’Isern
 


Han estat dos anys on ens hem trobat moltes pedres. Però darrere d'aquestes pedres també hi pot haver diamants.

Miquelina Sabrit, cap de Comunicació de Tarradellas
 


Els Innovacat permeten dinamitzar un teixit empresarial que és potent, però discret i a vegades poc atrevit.

Pere Anglada, director Financer del Grup Bon Preu

El salt temporal de dos anys ha obligat, evidentment, a reajustar elements de la convocatòria. Els projectes es poden lliurar fins al 25 de juliol mentre que l'entrega ha passat de l'estiu a l'octubre. Els seus impulsors destaquen que, més enllà de ser premiats o no, l'exercici de presentar-se obliga a una reflexió estratègica sobre el projecte que esdevé molt útil.
 

Presentació dels Premis Innovacat a Manlleu. Foto: Adrià Costa


Innovar o emprendre?
Genís Roca, president de la Fundació.cat, es defineix a les xarxes socials com a “inquiet amb ganes d'ajudar”. Segurament amb aquest propòsit, cada dos anys espera amb il·lusió l'encàrrec de formar part del jurat dels Premis Innovacat.

Roca assegura que els guardons consisteixen “un acte de reivindicació del territori” en un context on la metròpoli xucla molt. “A vegades sembla que només allà puguin aparèixer projectes innovadors”, assenyala.
 

Genís Roca forma part del jurat dels Premis Innovacat Foto: Adrià Costa


L'expert en transformació empresarial i social també ha aprofitat la presentació dels premis per diferenciar innovar i emprendre, assenyalant que massa sovint la voluntat de canviar el món i crear noves idees de negoci ha derivat cap a una voluntat de fer diners molt ràpidament més enllà dels projectes. “Als Innovacat, en canvi, veig molts empresaris amb ganes d'innovar”, ha conclòs.
Arxivat a