Aiguafreda vol ser Osona

Un 60% dels votants a la consulta opta pel canvi de comarca amb un 45% de participació

Dues participants a la consulta d'Aiguafreda, dipositant el seu vot
Dues participants a la consulta d'Aiguafreda, dipositant el seu vot | ACN
Redacció
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:21h
Un 60,6% dels votants a la consulta d'Aiguafreda ha optat per demanar sortir del Vallès Oriental i passar a formar part d'Osona, segons ha anunciat aquest dimarts el consistori. En total hi ha hagut 1.029 vots: 624 han optat pel canvi de comarca (un 60,6%), 364 han triat mantenir-se al Vallès (un 35,4%) i 41 han emès vots en blanc o nuls (un 4%).

Aquest miler de vots representa una participació del 45,43% del cens, una xifra superior al 33% que va fixar l'Ajuntament per analitzar "accions futures en relació a l’adscripció comarcal" del municipi. La participació telemàtica va ser utilitzada per 553 persones (un 54 % dels votants), mentre que 476 van optar per dipositar el seu vot presencialment.

L'alcalde, Miquel Parella, ha explicat a l'ACN que valoren "molt positivament" l'alta participació. La consulta no era vinculant i ara una comissió, integrada per totes les forces polítiques del consistori, haurà de prendre la decisió i portar-ho en un ple extraordinari.

Amb el resultat a la mà, l'alcalde ha mantingut el missatge de neutralitat durant tot el procés i aquest dimarts ha insistit en el fet que la decisió final es prendrà des de la comissió on hi ha representades totes les forces polítiques del consistori. "D'entrada s'han complert els requisits que hi hagués una participació elevada i que la diferència entre les dues opcions fos notable i això s'ha donat, però la comissió ho ha de valorar", ha dit.

També ha assenyalat que la decisió final es donarà a conèixer en un ple extraordinari que es farà més endavant i que encara no té data.

Una consulta amb bona participació
El que sí que ha destacat el batlle és la bona participació. Parella ha celebrat que la gent se sentís "interpel·lada" i ha agraït el bon funcionament de la jornada que ha permès conèixer l'opinió ciutadana. La consulta es va fer de forma telemàtica i amb una mesa de votació a l'Ajuntament el passat diumenge.

Quins canvis comportarà si s'aprova l'adscripció a Osona?
Són pocs els canvis que comportarà formar part d'Osona si finalment així ho decideix la comissió. Si bé l'atenció sanitària, el transport escolar, la gestió de les deixalles i també la judicial continuarien com fins ara, sí que canviaran algunes gestions administratives com ara del Registre a la Propietat, l'Oficina d'Ocupació de la Generalitat o la Delegació d'Hisenda, que passarien de Granollers a Vic. Els Mossos d'Esquadra d'Aiguafreda també passarien a dependre de l'ABS de Vic i els Serveis Socials de l'Ajuntament retornarien a la Mancomunitat de La Plana (Osona).

La primera consulta, el 1987
No és la primera vegada que Aiguafreda vota a quina comarca vol pertànyer. Ja ho va fer l'any 1987 quan els veïns van decidir per més d'un 90% seguir al Vallès Oriental. En aquella ocasió la votació es va anomenar 'enquesta sondeig voluntària' i la majoria es van decantar pel Vallès sobretot per l'Hospital de Granollers, ja que en aquells moments encara no existia l'Hospital General de Vic. L'alcalde ha contat que en aquell moment la votació gairebé es va convertir en una tria sobre a quin hospital volies anar.

El municipi d'Aiguafreda, de 2.600 habitants, està situat a l'extrem nord del Vallès Oriental, a tocar d'Osona, i, tot i que depèn del partit judicial de Granollers, forma part del Bisbat de Vic. A més, el municipi també va ser un dels fundadors de la Mancomunitat la Plana, un ens que presta serveis relacionats amb el medi ambient, els serveis socials i els funeraris.