​Sant Tomàs grava vídeos per afavorir la inclusió tecnològica de persones amb discapacitat intel·lectual

La quinzena de càpsules, que vol potenciar l'autonomia, parlen de temes com crear una contrasenya segura o què fer en cas de perdre el mòbil

Abdel Niba grava la introducció a la seva càpsula digital on explica com afegir un contacte.
Abdel Niba grava la introducció a la seva càpsula digital on explica com afegir un contacte. | ACN
Osona.com
30 de maig del 2022
Què s'ha de fer si es perd el mòbil, com crear una contrasenya segura o com afegir un contacte nou. Aquestes són algunes de les preguntes que resolen els vídeos que han gravat persones amb discapacitat intel·lectual de Sant Tomàs i que han penjat a les xarxes. Es tracta d'usuaris que parlen de tu a tu a altres persones que pateixen discapacitat amb l'objectiu d'afavorir la inclusió tecnològica. El confinament més estricte durant la pandèmia va accentuar l'aïllament que, en molts casos, els situava en una posició de desigualtat. "El que fem amb aquests vídeos és donar-los recursos perquè les persones siguin més autònomes", explica a l'ACN la directora del servei Eina de Sant Tomàs, Anna Gutiérrez.

La pandèmia i la revolució digital han situat les noves tecnologies al centre i s'ha evidenciat que sense aquestes eines, en l'actualitat és difícil demanar hora al metge, trobar feina o tenir una vida social activa. En aquest context, les persones amb discapacitat intel·lectual que atenia Sant Tomàs, poc avesades a fer accions quotidianes ja amb el mòbil o l'ordinador, durant la pandèmia es van trobar en una situació d'encara més vulnerabilitat. Les seves relacions socials es van veure afectades perquè no coneixien eines per vincular-se virtualment com l'ús de les videotrucades, o limitades per fer gestions en línia com ara renovar la targeta de l'atur.

La directora del servei Eina de Sant Tomàs, Anna Gutiérrez, explica a l'ACN que amb la col·lecció de vídeos s'ha aconseguit fer guanyar seguretat a les persones amb discapacitat intel·lectual perquè es puguin desenvolupar lliurement amb les noves tecnologies. "Abans la gent analfabeta no sabia llegir ni escriure, però ara qui no té accés a la tecnologia també se'n considera. Nosaltres estem apostant per l'alfabetització digital", afegeix Gutiérrez.

En aquest sentit, des de Sant Tomàs es van adonar que era clau millorar l'accessibilitat a les noves eines tecnològiques. L'objectiu ha estat en tot moment desenvolupar vídeos didàctics amb criteris d'accessibilitat cognitiva i sensorial. En concret hi ha setze càpsules digitals elaborades i protagonitzades per setze persones vinculades als diferents serveis de l'entitat. Cada persona ha participat en tot el procés de gravació, edició i validació de les peces.

Un dels trets més característics dels vídeos és el llenguatge que s'utilitza. "El Youtube està ple de vídeos que ensenyen a fer coses. Però si són difícils d'entendre, per les persones amb discapacitat intel·lectual, continuen sent una barrera", ha dit Anna Gutiérrez. Per això s'havien d'elaborar amb "lectura fàcil", destaca la directora del servei de Sant Tomàs. "Un llenguatge fàcil i una edició senzilla, fàcil de captar, amb uns tempos concrets, amb icones i dibuixos i sense posar ornaments que no calen", detalla.
 

Mariona Santaugini (centre) i Abdel Niba durant la gravació d'una de les seves càpsules digitals a Sant Tomàs Foto: ACN.


Anna Gutiérrez apunta que per determinar els temes dels vídeos primer es va elaborar un qüestionari per preguntar a una cinquantena d'usuaris de l'entitat quines aplicacions o quines funcions volien aprendre. "Una de les que va sortir més va ser el Google Maps", assenyala.

Un dels usuaris, l'Abdel Niba, ha participat en l'elaboració de les càpsules digitals. En el seu cas, per explicar a tothom com s'afegeix un contacte al telèfon. "Hi ha molta gent que no sap com va, com per exemple la meva mare, però ara ja li surt bé", explica aquest jove de Vic de 32 anys. Els mateixos experts en una temàtica també han après coses amb la resta de vídeos dels seus companys. En el cas de l'Abdel, també ha après a fer funcionar el Whatsapp. "Abans no sabia com anava, com escriure. Només tenia els números del mòbil i trucava. Però ara sé escriure i enviar missatges a la gent", declara satisfet.

Una altra de les usuàries de Sant Tomàs és la Mariona Santaugini, una jove de Sant Julià de Vilatorta que s'està formant a Eina. En el seu cas va explicar com accedir a l'aplicació de La Meva Salut, molt necessària durant la pandèmia. "Jo ja en sabia i em van demanar si ho podia explicar", relata la jove. Els passos que li costaven més al principi eren poder-se donar d'alta i demanar les contrasenyes, però assegura que per fer el vídeo ho va acabar aprenent. En el seu cas, valora molt positivament el projecte perquè li ha servit per aprendre "més tecnologia", cosa que li aporta molta més autonomia en el seu dia a dia.