​Sant Miquel de Balenyà o Balenyà de l'estació?

Nova consulta: ara per decidir si mantenir el nom del poble o canviar-lo

Sant Miquel de Balenyà podria canviar de nom
Sant Miquel de Balenyà podria canviar de nom | ACN
Redacció
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:36h
Els veïns de Sant Miquel de Balenyà estan cridats a les urnes. Després de decidir separar-se de Seva ara fa cinc anys creant una entitat municipal descentralitzada (EMD), aquest cop la consulta és pel nom del poble. Els propers 15 de juny a la tarda i 17 durant tot el dia, es votarà si mantenir Sant Miquel de Balenyà o substituir el nom per Balenyà de l'estació.

Sant Miquel de Balenyà va ser el nom oficial que es va triar des de l'Ajuntament de Seva l'any 1991, però mai va ser ratificat pels habitants. Ara, amb l'ús quotidià de la llengua i sobretot entre els més joves, el terme Balenyà està perdent força davant la denominació Sant Miquel. El compromís dels grups des de la creació de l'EMD era ratificar el nom.

Balenyà Estació o l'Estació de Balenyà és com popularment es coneixia antigament el terme de Sant Miquel de Balenyà, que depenia de Seva, creat al voltant de la via del tren que unia Barcelona amb Vic. L'any 1991, l'Ajuntament de Seva va estipular que el poble passaria a dir-se Sant Miquel de Balenyà i 30 anys després hi ha veïns que veuen perillar el nom històric de Balenyà. "És una consulta que s'hauria d'haver fet fa molt de temps", ha explicat a l'ACN el president de l'EMD, Toni Vallbona.

Vallbona també ha assenyalat que el nom alternatiu a Sant Miquel de Balenyà, Balenyà de l'estació, ha estat acceptat per l'Institut d'Estudis Catalans. L'ens, però, no va acceptar la proposta històrica de Balenyà Estació perquè no la considerava correcte etimològicament. Tampoc han pogut escollir dir-se simplement Balenyà, perquè aquest nom ja el té assignat el municipi veí dels Hostalets de Balenyà.

És previst que el 10 de juny se celebri una jornada informativa per fomentar el debat i que hi hagi la màxima participació. La consulta no és vinculant però el president de l'EMD assenyala que "no mirarem cap a una altra banda". El canvi, si s'escau, després s'elevaria al ple.

Les votacions, el 15 de juny a la tarda i el 17 durant tot el dia, se celebraran presencialment a la Sala Cultural El Teatre. Hi podran participar tots els empadronats majors de 16 anys.