1 de 10
UAB

Cristina Gallach, doctora honoris causa per la UAB

"Tot apunta que entrem en una nova divisió per blocs", explica la periodista de Sant Quirze de Besora

La periodista Cristina Gallach amb el rector de la UAB, Javier Lafuente. | UAB
per Osona.com, Vic, Catalunya | 19 de maig de 2022 a les 10:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va distingir aquest dimarts la periodista i diplomàtica osonenca Cristina Gallach com a honoris causa. Durant la seva lliçó magistral, Gallach va fer un viatge "per la geografia i la geopolítica d'Europa", en què va repassar una trajectòria professional que li ha permès ser testimoni directe dels grans esdeveniments històrics de les darreres dècades primer com a periodista i després com a col·laboradora estreta de figures com Ban Ki-moon o Javier Solana.

Segons Gallach, "tot apunta que entrem en una nova divisió per blocs". "Per un cantó, l'occidental, i per un altre, una lliga que abraça autòcrates, il·liberals, populistes… amb el suport d'alguns líders africans a punt per passar comptes amb les antigues potències colonials", explicava.


Per la seva banda, durant la cerimònia, el rector de la universitat Javier Lafuente va elogiar els seus valors personals i professionals com ara el "compromís cívic", "l'entusiasme vital per l'ofici", la "voluntat clara de servei a la societat" i la "implicació activa i generosa" en iniciatives per fer front als grans reptes socials d'avui dia.


Nascuda a Sant Quirze de Besora, Gallach és la dona espanyola que ha ocupat el lloc de major rang a Nacions Unides i l'única que ha ocupat altes responsabilitats tant a aquesta institució com a la Unió Europea i l'OTAN. Es va llicenciar en ciències de la informació per la UAB el 1982 i va cursar a continuació un màster en relacions internacionals a la Universitat de Colúmbia, als Estats Units. La seva carrera periodística va començar a El 9 Nou i va continuar a El Noticiero Universal, TVE, el diari Avui, Catalunya Ràdio, El Món i l'agència EFE, on va ocupar diverses corresponsalies a Estats Units, Europa central i oriental i Brussel·les.

Des de 1996, la seva trajectòria s'ha vinculat a les tasques d'informació i comunicació en institucions internacionals, com l'OTAN, el Consell de la Unió Europea o Nacions Unides. Les seves darreres responsabilitats s'han desenvolupat al govern espanyol com a alta comissionada per a l'Agenda 2030 i secretària d'Estat d'Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib.

 

Participació