​Vic reivindica els seus comerços emblemàtics

L'Ajuntament farà rutes guiades durant els dissabtes de juny per conèixer els establiments històrics

La regidora de Comerç de Vic, Bet Piella, i el gerent de Casablanca, Carles Molist, davant de l'establiment.
La regidora de Comerç de Vic, Bet Piella, i el gerent de Casablanca, Carles Molist, davant de l'establiment. | ACN
17 de maig del 2022
Actualitzat el 18 de maig a les 10:08h
L'Ajuntament de Vic ha posat en marxa una campanya per posar en valor els seus comerços emblemàtics i històrics. Tal com ha apuntat la regidora de Comerç, Bet Piella, s'ha posat el focus en els establiments de més de 100 anys a través del web rutadelsemblematics.cat, on hi ha comerços d'arreu de Catalunya. L'Ajuntament assumeix el cost d'aquells comerciants que volen adherir-se a la iniciativa.

A la pàgina s'hi destaca la història dels establiments, els productes i fins i tot hi ha un tour virtual. La iniciativa divideix els comerços en tres categories: pels seus valors històric i patrimonial (han mantingut l'activitat i conservat els elements patrimonials); pel seu valor històric (han mantingut l'activitat, però han canviat elements patrimonials); i per valor patrimonial (que han canviat els elements patrimonials, però mantenen l'activitat).

"A Vic en tenim de tota mena", ha dit la regidora, destacant que actualment ja n'hi ha tretze d'adherits. Tot i això, ha avançat que la ciutat en té més d'una vintena de comptabilitzats.

A més d'això, a partir del juny també s'organitzaran visites guiades gratuïtes els dissabtes de juny per conèixer aquests establiments històrics.

Més comerços, tot i la pandèmia
Durant la roda de premsa, la regidora també ha subratllat la importància del comerç de proximitat durant la pandèmia i el fort impacte que va tenir. Segons dades de l'entitat Vic Comerç, de l'octubre del 2021 al març del 2022, hi va haver 29 tancaments de negocis i 34 obertures. Tot i la pandèmia, doncs, "hi ha un saldo positiu", ha remarcat Piella. Dels 890 locals comercials que hi ha, 710 estan oberts i 180 tancats.


Un d'aquests establiments històrics és la botiga de roba Casablanca 1921, del carrer Manlleu, que fa 101 anys que va néixer. El seu responsable, Carles Molist, ha celebrat la iniciativa que reconeix l'esforç de tirar endavant un negoci "tingui 5 anys o 100".

Molist ha explicat que l'establiment -que inicialment es dedicava a roba de la llar- ha estat al mateix lloc tota la vida i en els darrers anys ha anat recuperant mobiliari antic de les etapes anteriors del negoci.

També ha posat en valor la proximitat dels productes que venen. La gran majoria són fabricants amb seu a Catalunya. "Les distàncies no són tan llargues i són més sostenibles", ha afegit.

A més de Casablanca, també hi ha Antiga Vilanova, Casa Patel, Farmàcia Barnolas, Forn de Sant Miquel, Forn l'Espiga d'Or, Joieria Can Nogué, Joieria Prat, La Renovació, Llibreria Anglada, Merceria Pous, Òptica Comas Ortopèdia i Xarcuteria Solà.

Distinció a la sostenibilitat
Piella també ha explicat que continuen amb la iniciativa perquè els establiments siguin més sostenibles. Es va iniciar a finals del 2019 amb 13 comerços i actualment ja són una trentena.

Es distingeix als comerços -amb una peça artesana- que usen bosses compostables; que faciliten la compra a granel o amb envàs reutilitzable. També es farà un sorteig entre els clients que participin en la campanya i es regalaran 5 carros de la compra com a premi.

Arxivat a