Lactium es consolida amb la tornada a la normalitat

La mostra de formatges artesans catalans celebrada a Vic manté les xifres de públic

La mostra de formatges artesans catalans, Lactium, aquest dissabte
La mostra de formatges artesans catalans, Lactium, aquest dissabte | Adrià Costa
Osona.com
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:10h
El Lactium, la mostra de formatges artesans catalans, ha tornat a lluir amb èxit. Aquest cap de setmana, s'ha celebrat la 14a edició que ha tornat a la plena normalitat i ha omplert el parc Jaume Balmes de Vic. Una vegada més, doncs, ha esdevingut una cita ineludible per als professionals i apassionats del formatge i la gastronomia; i s'ha consolidat com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.

Així ho subratlla Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic: "Lactium ha tornat a ser la gran festa del formatge català; una mostra consolidada que dona espai a un sector de gran importància per Vic i la comarca d'Osona".

Precisament, s'ha premiat cinc formatgeries de la zona al Concurs. La Granja Armengol ha aconseguit un or per matons i brossats, mentre que Granges Comas, Làctics Ubach, El Miner d'Espinelves i Reixagó, s'han endut una plata.

El màxim guardó del concurs, el Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022, ha anat a parar al Bages i ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. Concretament, s'ha premiat el seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca. Una norantena de professionals d'arreu de Catalunya han avaluat els més de 220 formatges que es van presentar a les 15 categories del concurs.

Durant els dos dies de fira, els visitants han pogut gaudir de l'espai expositiu, que constitueix el mercat de formatges més gran de Catalunya amb 40 formatgeries, més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat.

Tastets, degustacions i música
L'èxit d'assistència també s'ha reflectit en l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat, on més de 500 persones han gaudit de tastos guiats o degustació de formatges; al Txis Bar, en què s'han servit més de 1.500 fustes dels millors formatges presents a la fira; o els espectacles familiars i la música en directe a l'escenari TxisArts.

A més d'això, també hi ha hagut espai per als Vaquers de la Plana de Vic que, a través de diverses activitats adreçades al públic infantil, ha pogut reivindicar del preu just de la llet. Qui també ha tingut més presència a Lactium en aquesta nova edició ha estat la Llet de Cabres Catalanes, que ha promocionat el consum de formatges de cabra català a través d'accions participatives a l'estand i tastos guiats a l'Aula del Formatge.

Lactium és una iniciativa de l'Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà).
Arxivat a