1 de 10
Lactium Vic

El formatge de Cal Music de Navàs també esdevé el millor de Catalunya

La formatgeria del Mujal arrasa al Lactium de Vic: guanya els dos primers premis en la categoria de pasta cuita i pasta dura de vaca, i el segon en pasta tova de cabra

Martí Just ha tornat a triomfar a Vic | Adrià Costa
per Aina Font Torra, Vic, Catalunya | 15 de maig de 2022 a les 13:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Decisió unànime per part dels setanta membres del jurat del Lactium d'enguany: El Ferrer de Cal Music de Navàs, al Bages, és el millor formatge català Lactium-Gastroteca 2022. La resolució es va fer pública dissabte a la tarda al certamen, en rigorós directe, en un dels escenaris exteriors de la fira vigatana, que després de dos anys a mig gas per culpa de la pandèmia, aquest any ha recuperat completament el format original.

Recordem que fa encara no tres setmanes, la formatgeria liderada pel matrimoni Lourdes Casas-Martí Just va imposar-se, també amb el seu El Ferrer, en el GourmetQuesos2022, el campionat de formatges més important de l'estat espanyol.


Com ja és habitual, el veredicte al Lactium el van protagonitzar els anomenats Caps de Taula (una espècie de representants del jurat) que, d'entre els formatges guanyadors de cada categoria (15 en total), van escollir-ne el millor. I com ho van fer? Cadascun d'ells, reunits al voltant d'una taula amb els quinze formatges candidats, van haver de posar una moneda damunt del que creien que s'havia d'endur el guardó. Totes van anar a parar a sobre de la darrera creació de Cal Músic: El Ferrer. 

"Aquest premi va dedicat a la meva dona, que és la formatgera; l'hauria de recollir ella però no ha pogut venir perquè és a Alacant en un altre concurs", va dir Martí Just durant l'acte d'entrega del guardó; un acte en què també va fer referència a la persona amb qui Lourdes Casas (la seva dona i principal treballadora de la formatgeria) es va inspirar per crear el producte vencedor. Es tracta del seu tiet, "el Josep de Cal Music", traspassat l'any 2020 i ferrer d'ofici
 

El de millor formatge català no va ser l'únic premi que es va endur aquesta elaboradora del nucli del Mujal. En va rebre tres més: l'or pel Gran Music en la categoria de pasta cuita; l'or per El Ferrer en la categoria de pasta dura de vaca, i la plata pel Tou de Cabra del Mujal en la categoria de pasta tova de cabra.

 Al Lactium de Vic tampoc és el primer cop que l'empresa s'endú reconeixements. L'any 2019 (l'últim en què la fira es va fer en un format normal abans de la pandèmia), va rebre quatre premis: millor pasta tova de cabra, millor pasta tova de vaca, millor Tupí i Millor pasta cuita

FOTOS Lactium: la mostra de formatges catalans recupera la seva plenitud

 

Participació