Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Decisió unànime per part dels setanta membres del jurat del Lactium d'enguany:
El Ferrer de
Cal Music de Navàs, al Bages, és el
millor formatge català Lactium-Gastroteca 2022. La resolució es va fer pública dissabte a la tarda al certamen, en
rigorós directe, en un dels escenaris exteriors de la
fira vigatana, que després de dos anys a mig gas per culpa de la pandèmia, aquest any ha
recuperat completament el format original.
Recordem que fa encara no tres setmanes, la formatgeria liderada pel matrimoni
Lourdes Casas-
Martí Just va imposar-se, també amb el seu El Ferrer, en el
GourmetQuesos2022, el campionat de formatges més important de l'estat espanyol.
Com ja és habitual, el veredicte al Lactium el van protagonitzar els anomenats Caps de Taula (una espècie de representants del jurat) que, d'entre els
formatges guanyadors de cada categoria (15 en total), van escollir-ne el millor. I com ho van fer? Cadascun d'ells, reunits al voltant d'una taula amb els
quinze formatges candidats, van haver de posar una moneda damunt del que creien que s'havia d'endur el guardó. Totes van anar a parar a sobre de la darrera creació de Cal Músic: El Ferrer.
"Aquest premi va dedicat a la meva dona, que és la formatgera; l'hauria de recollir ella però no ha pogut venir perquè és a Alacant en un altre concurs", va dir
Martí Just durant l'acte d'entrega del guardó; un acte en què també va fer referència a la persona amb qui
Lourdes Casas (la seva dona i principal treballadora de la formatgeria) es va
inspirar per crear el producte vencedor. Es tracta del seu tiet, "el
Josep de Cal Music", traspassat l'any 2020 i
ferrer d'ofici.
El de millor formatge català no va ser l'únic premi que es va endur aquesta elaboradora del nucli del Mujal. En va rebre tres més: l'or pel
Gran Music en la categoria de
pasta cuita; l'or per El Ferrer en la categoria de
pasta dura de vaca, i la plata pel
Tou de Cabra del Mujal en la categoria de
pasta tova de cabra.
Al Lactium de Vic tampoc és el primer cop que l'empresa s'endú reconeixements. L'any 2019 (l'últim en què la fira es va fer en un format normal abans de la pandèmia), va rebre quatre premis:
millor pasta tova de cabra, millor pasta tova de vaca, millor Tupí i Millor pasta cuita.