L'Hospital de Vic, entre els pitjors per a les condicions dels MIR

Segons un rànquing de Metges de Catalunya, s'incompleix el descans setmanal o se'ls exigeix una responsabilitat superior

L'Hospital Universitari de Vic
L'Hospital Universitari de Vic | Josep M. Montaner
Osona.com
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:44h
El sindicat Metges de Catalunya ha elaborat el primer rànquing dels hospitals grans, mitjans i petits amb millors condicions laborals i retributives per als MIR. I l'Hospital Universitari de Vic, del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), se situa a la cua d'aquesta llista en la categoria d'hospitals mitjans o petits, juntament amb el de Tortosa Verge de la Cinta i el Centre d'Oftalmologia Barraquer de Barcelona. Els millors valorats són el de Figueres, el de Mollet i l'Institut Pere Mata de Reus.

Els resultats s'han obtingut a través de les enquestes fetes pel sindicat per conèixer el respecte pels drets laborals i formatius dels futurs especialistes. Entre altres qüestions es pregunta sobre els horaris i descansos, la quantitat de guàrdies mensuals, el temps destinat a la formació o la qualitat de la supervisió que reben els residents. En total ha obtingut 427 respostes, aproximadament el 10% dels MIR de Catalunya.

Segons aquesta enquesta, a l'Hospital de Vic, s'incompleix el descans setmanal de 36 hores ininterrompudes, el pagament de les guàrdies a les pagues extres (com tots) i la supervisió per part dels adjunts; i no se'ls dona facilitats per a la formació o se'ls exigeix una responsabilitat superior a la que els correspon. Podeu consultar la informació al detall en aquest enllaç.


També s'han analitzat les retribucions percebudes o les baixes laborals. La major part d'aquestes qüestions formen part de les mesures acordades per posar fi a la vaga MIR de l'octubre de 2020, o són drets consolidats per sentències judicials favorables als interessos dels residents. L'estudi demostra que 16 centres no asseguren als MIR el dia de descans posterior a una guàrdia de 24 hores. A més, 10 no garanteixen un descans setmanal mínim de 36 hores ininterrompudes.

Pel que fa als hospitals grans, l'Hospital de Terrassa és un dels més ben valorats al costat del Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital del Mar de Barcelona. En canvi, els tres centres que reben la menor puntuació són l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol de Badalona.

En relació a les unitats docents d'atenció primària, les tres millors valorades són la unitat d'atenció familiar i comunitària (AFiC) del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el centre ACEBA de Barcelona i la unitat AFiC de Girona. Els centres formatius d'atenció primària amb pitjor puntuació són la unitat AFiC de Tarragona i de Lleida, i la unitat docent del Consorci Sanitari del Maresme.

Segons apunten des de Metges de Catalunya les condicions laborals dels residents "necessiten millorar", especialment pel que fa al descans i la conciliació. També es considera preocupant que els MIR afirmin que es troben amb dificultats a l'hora de realitzar l'activitat formativa, ja que recorden que aquesta hauria de ser la seva prioritat.
Arxivat a