​El Lactium torna a la seva plenitud

La mostra de formatges catalans, que se celebra al parc Jaume Balmes de Vic aquest cap de setmana, amplia el nombre de premis del concurs

Lluís Mauri, Titi Roca, Ramon Senmartí i Isaac Gelabert, aquest dimecres a la presentació de la fira.
Lluís Mauri, Titi Roca, Ramon Senmartí i Isaac Gelabert, aquest dimecres a la presentació de la fira. | Adrià Costa
11 de maig del 2022
Actualitzat el 12 de maig a les 15:22h
"Tornem amb la plenitud del Lactium". D'aquesta manera, el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, ha presentat la 14a edició que se celebra aquest cap de setmana, 14 i 15 de maig. El parc Jaume Balmes de Vic es tornarà a omplir amb una quarantena de formatgeries catalanes i artesanes d'arreu del país que oferiran un ventall molt divers de formatges. Tal com ha avançat el regidor, una de les principals novetats, és la recuperació d'un estand d'una formatgeria convidada. En aquesta ocasió serà de Galícia.

"Recuperem l'essència de la festa del formatge català", ha remarcat per la seva banda, el director de Lactium, Isaac Gelabert. En aquest sentit, ha explicat que es podran descobrir "més de 250 formatges" durant la mostra: "És el mercat de formatges més gran de Catalunya".

També hi haurà espai -11 parades- per a tots aquells productes relacionats amb el formatge, com el vi, confitures o pans.

Lactium està coorganitzat per l'Ajuntament de Vic i ACREFA, l'Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà. Des d'ACREFA, Lluís Mauri, subratllava que la mostra potencia els valors de la mateixa associació, que enguany celebra els 40 anys, com són l'arrelament, la proximitat o el fet de compartir coneixement. De fet, Mauri també ha convidat a professionals i consumidors al Lactium i que s'emportin "vuit trossos de formatge amb relat inclòs".

Per la seva banda, el representant de Prodeca (Promotora d'Exportacions Agroalimentàries), Ramon Sentmartí ha aprofitat per reivindicar el sector primari en el marc de la mostra: "Perquè els formatge arribin a la taula, tothom si ha de guanyar la vida". Precisament, a la fira hi haurà espai per als Vaquers Plana de Vic i l'agrupació de Llet de Cabres Catalanes.

Del tastet a la compra
Una de les iniciatives que va arrencar l'edició passada i que enguany es conserva és el TxisBar. Es tracta d'un espai on poder tastar i descobrir els formatges presents a la mostra, tallats i servits al moment per gaudir-los amb una copa de vi. "Hi passaran 35 de les formatgeries que hi ha", ha dit Gelabert, subratllant que el TxisBar és "un elementdinamitzador de la fira". "Si els agraden els formatges, els demanen a la fira", ha afegit.

A més d'aquest espai, no hi faltarà l'Aula del Formatge BonPreu-Esclat, que acollirà la presentació de 10 activitats amb els formatges com a protagonistes; o el TxisArts, l'escenari que acollirà música en directe, espectacles familiars, l'entrega de premis del Concurs Lactium i l'elecció en directe del Premi Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca (dissabte).

Més categories i premis al concurs
Precisament, un dels plats forts de la mostra és el Concurs Lactium, que enguany també recupera les deliberacions a la Casa Ricart de Vic. L'any passat es van fer per tot el territori. Hi participen més de 230 formatges en 15 categories diferents.

Les principals novetats del concurs són que s'han recuperat dues categories (Mató i Llets Fermentades) i en aquelles categories que hi hagi més de 12 formatges, hi haurà plata; i més de 24, també bronze. L'ampliació dels premis "és una demanda del sector", ha explicat Gelabert, subratllant que, a més, els guardons "ajuden a vendre i posicionar formatges".

Pel que fa al jurat, hi haurà unes 95 persones, entre les quals enguany s'han incorporat consumidors i apassionats dels formatges.

Arxivat a