Més que una biblioteca a Vic

El nou equipament, que s'inaugurarà el 7 d'octubre, serà un referent de la "cremallera cultural" de la ciutat

La biblioteca Pilarín Bayés s'inaugurarà el 7 d'octubre.
La biblioteca Pilarín Bayés s'inaugurarà el 7 d'octubre. | Josep M. Montaner
04 de maig del 2022
Actualitzat el 09 de maig a les 12:45h
"No només serà una biblioteca, serà un espai cultural i social on hi passaran moltes coses". Així és com es pronuncia l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, després d'una visita a la nova biblioteca Pilarín Bayés aquest dimecres. Si no hi ha cap canvi de darrera hora, i tal com ha pogut saber Osona.com, Vic la inaugurarà el proper 7 d'octubre amb un espectacle dirigit per Montse Rodríguez.

Aquest projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, es va començar a gestar fa uns set anys i en porta gairebé tres d'obres. Ara ja és gairebé una realitat. En una visita amb els mitjans de comunicació, s'ha pogut comprovar que urbanisme i cultura es troben en aquest nou equipament amb una clara influència nòrdica.

"El nom de 'biblioteca' li quedarà petit", diu Erra, mentre la regidora de Cultura, Bet Piella, afegeix que serà "un espai per estudiar, treballar o badar". A més dels llibres de la biblioteca Triadú, el nou equipament disposarà de sales de gaming, un espai de gravació musical, un bar o alguns serveis municipals.

La regidora subratlla que el nou equipament "serà un referent al país pel nou concepte de biblioteca", ja que no hi ha "cap espai municipal d'aquestes característiques" en tota la demarcació de Barcelona. A més, destaca que és un "complement perfecte" per l'eix cultural que hi ha al seu voltant i que comença a l'ETC i segueix per les Adoberies, l'ACVic i l'Atlàntida. "És una cremallera cultural", remarca l'alcaldessa.

D'altra banda, Erra apunta que faltava "un equipament referent a la zona sud" i ajudarà a trencar "fronteres mentals" que s'han marcat amb el riu. "Hem de crear noves dinàmiques", diu l'alcaldessa subratllant que tenen com a repte que hi passin tantes coses com tenen pensades. "El continent serà molt bonic, però el contingut ha de ser espectacular", remarca.

Aquest trencador concepte de biblioteca també es notarà en les 26 persones que hi treballaran. A més del personal de la Triadú que es traslladarà al nou equipament, "hi haurà cinc persones per dinamitzar-la", explica la regidora. Es tracta de dinamitzadors culturals, musicals i sociocomunitaris. "No en tenim prou amb el personal de la biblioteca si volem que sigui més que una biblioteca", destaca.
 

Casamor, Erra i Piella, durant la visita a la biblioteca Pilarín Bayés de Vic. Foto: Josep M Montaner.


Inicialment, estava previst inaugurar-la aquest Sant Jordi, però les obres s'han anat allargant. "En el moment d'anar fent els treballs, es van anar veient millores", explica l'alcaldessa. Es tracta, per exemple, de la peatonalització del carrer Andreu Febrer. A tot això, s'hi ha afegit la crisi d'aprovisionament de matèries primeres o la irrupció de la pandèmia de la Covid. Es preveu que la biblioteca acabi tenint un cost d'uns 8,5 milions.

Els serrells que falten: bar, mobiliari o senyalística
L'Ajuntament disposa de les claus de l'edifici des del 20 d'abril. I actualment està acabant tots els serrells, des del mobiliari fins a acabar de licitar alguns contractes. De fet, aquesta setmana, s'ha adjudicat l'aparcament i també s'han fet públics els plecs per al servei de bar i restaurant. La resta de concursos de mobiliari, prestatgeries o senyalística ja s'han adjudicat. En el cas d'aquest darrer va en consonància amb la nova imatge de l'equipament.

L'Ajuntament contempla que el bar de la biblioteca aconsegueixi la rellevància del de l'Atlàntida, que també ha donat molta vida a la zona. "És una peça clau complementària a la biblioteca i que ha de donar-li molta vida", subratlla la regidora Piella.

Cinc plantes
El nou edifici disposa de 5 plantes. A baix de tot, a la -2, hi ha l'aparcament amb capacitat d'unes 40 places per a cotxes i el magatzem d'alguns llibres. A la planta -1, a més d'ubicar-s'hi l'Oficina d'Atenció Ciutadana, s'hi podrà trobar l'Estudi Lab (Estudi Ausa) per gravar-hi música, i una sala d'actes polivalent.

A la planta baixa, a més del bar, hi haurà un espai infantil. A la primera planta, hi comença haver-hi espais per estudiar o sales per treballar en grup. No obstant això, "la biblioteca stricto sensu serà a la segona planta, a la sala Maria Àngels Anglada", explica la regidora Bet Piella. En aquest sentit, destaca que "a mesura que es vagi pujant l'edifici hi haurà més silenci".

Un edifici enretirat per recordar una tragèdia
Una de les parts més importants de l'edifici és el jardí de l'entrada. Tal com ha explicat l'arquitecte de l'obra, Toni Casamor, "la idea principal es fomenta amb la memòria del lloc". El jardí, doncs, no és només un espai bonic sinó un memorial del drama que va patir la ciutat amb l'atemptat terrorista d'ETA el 1991.

De fet, es va decidir endarrerir la part frontal de l'edifici -que no estigués a peu de carrer- per fer-hi aquest homenatge. S'hi han plantat deu arbres, un per cadascuna de les víctimes. A més d'aquests arbres de diverses espècies, els graons que acompanyen la rampa del jardí tindran una pàtina amb els noms de les víctimes.


Explicant la biblioteca
Abans no s'inauguri a l'octubre, l'Ajuntament ja està fent visites a diversos col·lectius de la ciutat i comarca. A més, aquest abril també va arrencar una exposició itinerant que està recorrent una vintena d'espais de Vic,, com escoles, centres sanitaris, l'Atlàntida o la UVic.

Arxivat a